8/1/13

Δημοσιογραφία και διαπλοκή στην Ελλάδα;


Στην πολύκροτη υπόθεση του δανείου που χορηγήθηκε στην εταιρία "Τηλέτυπος" αναφέρεται ανταπόκριση της εφημερίδας "Süddeutsche Zeitung" του Μονάχου. 
«Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα κινούνται, όπως και το κράτος, στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Τα έσοδα από καταχωρήσεις είναι τόσο πενιχρά όσο και η οικονομική κατάσταση ενώ ακόμη και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οίκοι είναι καταχρεωμένοι» σημειώνει το δημοσίευμα αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών μίντια. 
Το ρεπορτάζ σημειώνει πάντως ότι οι επιφανέστεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι «στενά συνδεδεμένοι με την πολιτική και την οικονομία. Οι ιδιοκτήτες τους πλούτισαν ως εφοπλιστές ή εργολάβοι». 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι γνωστή δημοσιογραφική επιχείρηση έσπευσε να πάρει δάνειο «την τελευταία στιγμή» και συγκεκριμένα πριν οι ειδικοί επόπτες πάρουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες. 
«Στις 16 Ιανουαρίου οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν ειδικούς επόπτες. Αυτοί θα είναι επιφορτισμένοι κατ’ επιθυμία της ΕΕ να επιτηρούν τη χορήγηση μεγάλων δανείων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ειδικούς πελάτες: συγγενείς μετόχων, ελληνικά κόμματα ή και μέσα ενημέρωσης» υπογραμμίζει η εφημερίδα. 
«Πριν την άφιξη των εποπτών, μία γνωστή δημοσιογραφική επιχείρηση καλύφθηκε γρήγορα με ένα δάνειο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: πρόκειται για το Mega, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό» καταλήγει το άρθρο.
Υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία "Τηλέτυπος Α.Ε" που ελέγχει τον τηλεοπτικό σταθμό "Mega", όσο και τις εφημερίδες "Τα Νέα" και το "Έθνος", προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 98 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η εταιρεία "Τηλέτυπος", στο 9μηνο του 2012, παρουσίασε ζημίες προ φόρων ύψους 13,9 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, στο ίδιο διάστημα, ανέρχονται σε 95,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ξεπερνούν τα 191 εκατ. ευρώ. 
Με βάση αυτά τα οικονομικά στοιχεία πράγματι έχουν δίκαιο να αναρωτιούνται οι ... Γερμανοί "σωτήρες" μας για το γίνεται στην Χώρα μας:
Ποια άλλη εταιρεία, με τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, θα μπορούσε να έχει μια τόσο υψηλή τραπεζική διευκόλυνση και μάλιστα από "consortium τραπεζών" στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ελληνικές: η Alpha Bank (ποσοστό 33,5%), η Πειραιώς (32%), η Eurobank (14%), η Εθνική (7%), η Εμπορική (7%), ενώ με μικρότερα ποσά συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου (4,5%) και η Millennium (2%);;; Και μάλιστα όταν έχουν κλείσει οι στρόφιγγες των τραπεζικών δανείων και χορηγούνται μόνο σε υγιείς επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενα χρέη που εξασφαλίζουν κερδοφορία στους ισολογισμούς τους; Και όταν εντελώς τυχαία η έγκριση του δανείου τυγχάνει να προηγείται μόλις 10 ημέρες μόνο της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των και της λειτουργίας του νέου συστήματος εποπτείας των τραπεζών που θα αρχίσει από τις 16 Ιανουαρίου με στόχο να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: