2/1/13

Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών για λόγους υγείας;

Μια επίσημη επιστημονική έρευνα στην πολιτεία του Wisconsin βρίσκει «επικίνδυνα τα επίπεδα των υποήχων» από τις ανεμογεννήτριες και οι αρμόδιες αρχές απαίτησαν να σταματήσουν όλα τα έργα για αιολικά πάρκα στην πολιτεία μέχρι να εγκριθούν νέοι κανόνες ασφαλείας για τις ζωές των ανθρώπων.
Μια έρευνα της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Wisconsin αποκάλυψε ως άκρως επικίνδυνα τα επίπεδα θορύβων χαμηλής συχνότητας και των υπόηχων που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες στο έργο Wind Shirley, πράγμα που ανάγκασε τις πολιτειακές αρχές να αναστείλουν την άδεια λειτουργίας του έργου. Ταυτόχρονα η Πολιτεία ζήτησε την άμεση έκδοση νομοθετικής πράξης εκτάκτου ανάγκης, που να αναστέλλει αμέσως τη διαδικασία αδειοδότησης για όλα τα έργα αιολικής ενέργειας στο έδαφός της.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από την "Clean Wisconsin", μια περιβαλλοντική οργάνωση που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- άρα για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι για "μεμψιμοιρία", και κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από την Πολιτειακή Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών- και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως πίσω της κρύβονται τα ύποπτα συμφέροντα της βιομηχανίας άνθρακα.  
Την διενέργεια της έρευνας την είχε απαιτήσει εδώ και μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο της επαρχίας Brown, μετά από 50 ένορκες καταθέσεις δημοτών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Έργου Wind Shirley, και απαιτούσαν εξηγήσεις για τα προβλήματα υγείας που εμφάνισαν ξαφνικά. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Audrey Murphy, είχε τότε δηλώσει: "Πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα είναι πραγματικά και υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν στην επαρχία μας. Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι κοινά μεταξύ τους και αφορούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό σχεδόν τους πάντες!" Το δημοτικό συμβούλιο απαίτησε τότε από τους κρατικούς αξιωματούχους της Πολιτείας, την άμεση έναρξη  ερευνών θέλοντας να ανακαλύψουν αν οι χαμηλής συχνότητας θόρυβοι, που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες, είναι η αιτία των προβλημάτων υγείας για τα άτομα που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του έργου "Wind Shirley". 
Ο John Anderson εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας- της περιβόητης AWEA, είχε τότε υποστηρίξει πως οι ανεμογεννήτριες είναι απολύτως ασφαλείς για την υγεία των ανθρώπων και πως η ισχύουσα νομοθεσία καλύπτει όλα τα πιθανά αλλά μηδενικά προβλήματα που εγείρονται με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.
Στην Brown County οι  πρώτες ανεμογεννήτριες στήθηκαν το 2010, και η αρμόδια Πολιτειακή Επιτροπή για την Χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων είχε κι αυτή υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε επαρκής απόδειξη των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων από τις ανεμογεννήτριες για να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στο Wisconsin, οι ανεμογεννήτριες επιτρέπεται να στηθούν ακόμη και σε ευθεία απόσταση 1.250 ποδιών από κατοικίες. Σύμφωνα με το νόμο μάλιστα, καμία αρχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι σε θέση να θέτει περιορισμούς σχετικά με την εγκατάσταση και την λειτουργία των συστημάτων αιολικής ενέργειας πέρα από τη αρμόδια αρχή της Πολιτείας. 
Μετά τις καταγγελίες των κατοίκων και τις αναφορές του Δημοτικού Συμβουλίου της Brown County, η Πολιτεία αναγκάστηκε τελικά να αντιδράσει. Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας ανέθεσε στην οργάνωση "Clean Wisconsin" την εκπόνηση έρευνας πεδίου και την σύνταξη αναφοράς για το θέμα της επίδρασης των υποήχων που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες στην υγεία των ανθρώπων.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν τελικά την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012, και εκεί διαπιστώνεται η ύπαρξη σε "επικίνδυνα επίπεδα" υποήχων στο Αιολικό Πάρκο στην Glenmore Shirley, και σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από αυτό. Υπόηχοι ανιχνεύονται όμως ακόμη και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τις πηγές δημιουργίας τους- τις ανεμογεννήτριες, και καμία μέχρι τώρα υγειονομική μελέτη δεν έχει καθορίσει τα σαφή όρια ασφαλείας της ανθρώπινης έκθεσης σε αυτούς. Οι ήχοι χαμηλών συχνοτήτων μπορούν να μεταδοθούν σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να μειωθεί η ένταση τους σημαντικά. Φυσικά εμπόδια, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προστατευτικά από αυτούς, είναι αποτελεσματικά μόνο αν το μέγεθος του εμποδίου είναι μεγαλύτερο από το μήκος κύματος του ηχητικού σήματος. Η αποδοτικότητα ενός προστατευτικού πετάσματος έναντι των υποήχων εξαρτάται από το μέγεθος του "πετάσματος" σε σχέση με το περιεχόμενο σε συχνότητες του ηχητικού σήματος.
Οι υπόηχοι και οι ήχοι χαμηλής συχνότητας είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ακουστικής ρύπανσης των ανεμογεννητριών που μέχρι τώρα είχε απαξιωθεί από το λόμπυ της βιομηχανίας της αιολικής ενέργειας, με το επιχείρημα ότι οι ήχοι που παράγονται από τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες δεν έχουν επαρκές πλάτος για να φτάσουν το όριο της ακοής, και να γίνουν αντιληπτοί από τον άνθρωπο. Και η ραδιενέργεια όμως δεν είναι αντιληπτή από τις ανθρώπινες αισθήσεις, παρόλο που οι συνέπειες της είναι τραγικές. Το ότι οι υπόηχοι δεν είναι αντιληπτοί  από τον άνθρωπο δεν σημαίνει ότι είναι και αβλαβείς στην ανθρώπινη υγεία.  
Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η αντίληψη και οι επιδράσεις ήχων χαμηλών συχνοτήτων έχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με ήχους μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων.
Σε συχνότητες μικρότερες των 20 Hz (υποηχητικές συχνότητες) οι ήχοι δεν γίνονται αντιληπτοί μέσω της ακοής. Γίνονται αντιληπτοί όμως ήχοι μέχρι και του επιπέδου των 1 Hz μέσω διαφορετικών μηχανισμών, όπως μέσω του σκελετού και μέσω συντονισμών των εσωτερικών οργάνων και μπορούν να γίνουν αντιληπτοί σαν περιοδικοί βόμβοι ή σαν δονήσειςΆτομα που εκτίθενται σε υποηχητικές συχνότητες περιγράφουν το αίσθημα που έχουν σαν μία πίεση στα αυτιά και παραπονούνται έντονα για αίσθημα ανασφάλειας και φόβου. Μία ειδική επίδραση υποηχητικών συχνοτήτων είναι ότι μειώνουν την συχνότητα της αναπνοής. Δευτερογενή φαινόμενα από την παρουσία υποηχητικών συχνοτήτων είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και άμεσα αντιληπτά, όπως: συντονισμοί σε παράθυρα, ντουλάπες, πόρτες κλπ. και αισθητές δονήσεις επάνω σε δομικά στοιχεία.
Τα ζώα είναι γνωστό ότι αντιλαμβάνονται τους υπόηχους που μεταδίδονται μέσα στη γη ή στο νερό. Ως παράδειγμα αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια του Σεισμού στην Ινδονησία  το 2004, παρατηρήθηκε ότι τα ζώα απομακρύνθηκαν από τις ακτές πολύ πριν το φονικό τσουναμι φτάσει σε αυτές. Έχει διαπιστωθεί ότι οι υπόηχοι προκαλούν αισθήματα δέους ή φόβου στους ανθρώπους. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να γίνουν συνειδητά αισθητοί, κάποιος που δέχεται την επίδραση υπόηχων μπορεί να νομίσει ότι είναι μάρτυρας υπερφυσικών φαινομένων. Οι υπόηχοι έχουν προστεθεί εσκεμμένα κατά καιρούς στην ηχητική μπάντα ορισμένων ταινιών προκειμένου να προκαλέσουν ανησυχία ή δυσφορία στους θεατές.Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η ταινία "Μη αναστρέψιμος" του 2002. Λόγω αυτών των επιπτώσεων έχουν γίνει επίσης σκέψεις, κυρίως από τον αμερικανικό στρατό, για τη χρήση υπόηχων ως μεθόδου καταστολής και καταβολής του αντιπάλου, χωρίς όμως ουσιαστική συνέχεια λόγω του κόστους του εξοπλισμού παραγωγής υπόηχων ικανοποιητικής έντασης καθώς και της αδυναμίας εστίασης και κατεύθυνσής τους σε συγκεκριμένο στόχο.
Σε συχνότητες μεταξύ 20 Hz και 60 Hz, οι ήχοι γίνονται αισθητοί μέσω της ακοής, αλλά είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τις συχνότητες. Συχνά αυτό που ακούει κανείς είναι μία αργή αυξομείωση της συνολικής έντασης του ήχου. Όπως και στις υποηχητικές συχνότητες και εδώ μπορούν να υπάρξουν δευτερογενή φαινόμενα που δημιουργούν ενόχληση. Σε συχνότητες μεγαλύτερες των 60 Hz ξεκινά πλέον η κανονική ακοή, όπου μπορεί κανείς να ξεχωρίσει εύκολα τις ξεχωριστές συχνότητες και χροιές του ήχου. Σε αυτές τις συχνότητες οι διάφοροι θόρυβοι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί όταν περιέχουν διακριτό συχνοτικό περιεχόμενο, αλλά τα δευτερογενή φαινόμενα που δημιουργούν είναι ασήμαντα.
Παρόλο που η έρευνα συνιστά να γίνουν και άλλες μελέτες πεδίου για να ταυτοποιηθούν πλήρως οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από τους υποήχους των αιολικών πάρκων, το συμπέρασμά της ήταν σαφές: τα προβλήματα υγείας που εμφανίστηκαν στους κατοίκους της Brown County  είχαν και έχουν άμεση συσχέτιση με τις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν εκεί. Αυτή ήταν και η αιτία για την άμεση κινητοποίηση των αρχών της Πολιτείας του Wisconsin, που απαίτησαν να σταματήσουν όλα τα έργα για αιολικά πάρκα στην πολιτεία μέχρι να εγκριθούν νέοι κανόνες ασφαλείας για τις ζωές των ανθρώπων. Πολλοί γερουσιαστές και βουλευτές του Πολιτειακού Νομοθετικού Σώματος του Wisconsin, που μέχρι τώρα ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της αιολικής ενέργειας αναγκάστηκαν να δικαιολογηθούν για την αλλαγή στάση τους και για την επιβληθείσα προσωρινή απαγόρευση της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε πολλές αγωγές πολιτών που υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους θα εγείρουν οικονομικές αξιώσεις όχι μόνο εναντίον των εταιρειών της αιολικής ενέργειας αλλά και κατά της ίδιας της Πολιτείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: