14/1/13

Η βίλα Αμαλία και η Ελληνική παράγκα!

Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος στην Βουλή: υποθηκεύεται η Χώρα! 
Έναν "νόμο-όνειδος" που καθιστά την Ελλάδα "κράτος-ενέχυρο" πρόκειται να καταθέσει την Δευτέρα η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στην Βουλή. Με το νόμο αυτό κωδικοποιείται η πρόβλεψη του Μνημονίου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, τον περασμένο Φεβρουάριο σύμφωνα με την οποία το σύνολο της κρατικής περιουσίας της Ελλάδας τίθεται στην διάθεση των ξένων δανειστών σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δανείων που έδωσαν οι ξένοι για να πληρωθούν πάλι τα δικά τους δάνεια! Εφ' εξής δεν θα εξαιρείται κανένα περιουσιακό στοιχείο του Κράτους, ούτε και της Τραπέζης της Ελλάδος, από την συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση εκ μέρους των δανειστών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές των δανείων που λαμβάνει.
Αλλαγή στους όρους του Μνημονίου ώστε να μην εξαιρείται κανένα περιουσιακό στοιχείο του Κράτους -ούτε και της Τραπέζης της Ελλάδος- από την συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση εκ μέρους των δανειστών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές των δανείων που λαμβάνει, προβλέπει ο νόμος που φέρνει για ψήφιση την Δευτέρα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Ο νέος νόμος είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί όσο συντομότερα γίνεται, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου. Η εξευτελιστική διάταξη είχε περιληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240/2012) η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης. Εκεί ορίζεται ότι «ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης». Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται ρητά η πλήρη και αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου για την τήρηση των Ελληνικών δεσμεύσεων: «η Ελλάδα έχει υπαχθεί νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και κάθε απόφαση του δικαστηρίου αυτού θα είναι αμετάκλητη και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία».
Με την διάταξη αυτή ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο ο όρος πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους και τα πάσης φύσεως ιδιοκτησιακά δικαιώματά του υπόκεινται σε κατάσχεση, αν το ζητήσουν οι δανειστές, δηλαδή από φορολογικά έσοδα και τον χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδας, μέχρι τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της Χώρας. Ακόμη και οι ιδιωτικές περιουσίες βρίσκονται στο έλεος των δανειστών με την έννοια ότι ισχύουν οι διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος!
Επί της ουσίας σε σχέση με τον "Μνημόνιο 1" που είχε υπογράψει ο Γ. Παπανδρέου,  αλλάζουν δραματικά οι όροι που θέτουν πλέον οι πιστωτές της Χώρας. Δηλαδή, με το "Μνημόνιο 3" και τις υπερβολικές απαιτήσεις των πιστωτών που έχουν πλέον συμβολαιοποιηθεί, οι αφορμές και οι δυνατότητες να ασκήσουν το δικαίωμα της κατάσχεσης καραδοκεί σε κάθε στραβοπάτημα… των αριθμών και των στόχων. Σε σχέση με τις σχετικές διατυπώσεις των δύο πρώτων Μνημονίων, που προέβλεπαν την δυνατότητα ψήφισης αναγκαστικού νόμου από την Ελληνική Βουλή- που θα μπορούσε να σταματήσει τις οποιοσδήποτε κατασχέσεις από πλευράς των δανειστών, στο "Μνημόνιο 3" τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει! Στην διατύπωση της συγκεκριμένης Νομοθετικής Πράξης που ρυθμίζει εκκρεμότητες του τρίτου Μνημονίου έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά στην δυνατότητα  ψήφισης αναγκαστικού νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με δυο λόγια, ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί η ρήτρα είναι πολύ πιο μεγάλος, εξ ου και η ...βιασύνη των "Σαμαρά-Στουρνάρα", προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων και την αποπληρωμή των δανείων με κάθε κόστος- οικονομικό για την χώρα, πολιτικό για αυτούς και κοινωνικό για τους πολίτες. Γι΄ αυτό ο Σαμαράς τέλειωσε και κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού, αλλαγής του εκλογικού νόμου και προώρων εκλογών. Για αυτό και ο Βενιζέλος δεν φοβάται να θυσιάσει τον Παπακωνσταντίνου ως νέα Ιφιγένεια. Και για αυτό και ο Κουβέλης επιτίθεται στην "Βίλα Αμαλία" και συναγωνίζεται σε μένος ακόμη και την "Χρυσή Αυγή" έναντι των ...αντιεξουσιαστών.  
Πάντως, αν τα έσοδα καταρρεύσουν μέσα στο 2013, ή τέλος πάντων αν κάποια στιγμή σκάσει η «φούσκα της δόσης», ο χρυσός που είναι κατατεθειμένος σε τράπεζες του εξωτερικού από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο πρώτος που κινδυνεύει. Όπως εξηγούν μάλιστα από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών η δανειακή σύμβαση διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο και αρμόδια θα είναι τα δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Το αγγλικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει στο Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα της ετεροδικίας. Σε περίπτωση μη τήρησης των υπεσχημένων από την Ελλάδα δεσμεύσεων αυτό θα είχε ως συνέπεια την έκδοση δικαστικών αποφάσεων στο εξωτερικό εις βάρος της χώρας. Για παράδειγμα θα μπορούσε μέσω της αναγκαστικής εκτέλεσης να κατασχεθούν ακίνητα ανήκοντα στην λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου καθώς επίσης και να γίνει "κατάσχεση εις χείρας τρίτου" χρηματικών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (φόροι, τέλη, δασμοί, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, τιτλοποιήσεις φυσικού και ορυκτού πλούτου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: