1/12/12

"Το μεγαλύτερο λάθος η συνέχιση της λιτότητας!"


Το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας, υποστηρίζει με άρθρο της, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς»!
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδαςαυτό που συμφωνήθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί μια «σαφή βελτίωση», σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες διάσωσης της Ελλάδας όχι τόσο γιατί στη νέα αυτή συμφωνία επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά κυρίως γιατί αναγνωρίζεται επίσημα πλέον ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες πολιτικές για την έξοδο της Ελλάδας από το χρέος δεν είναι βιώσιμες. 
Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι μέτρα όπως το πραγματικό «κούρεμα» του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά και αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές. 
Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση. 
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα έναντι των δανειστών της για τους επόμενους μήνες, αλλά το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να το αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι τώρα σχεδόν 25% χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2008, σημειώνει η εφημερίδα, και σημειώνει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέτος μόνο θα μειωθεί κατά 6,4 τοις εκατό, επιπλέον. Η ανεργία είναι τώρα πάνω από το 25 τοις εκατό.
Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για "εύθραυστο χαρακτήρα" της ελληνικής κυβέρνησης "συνεργασίας" και διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο των "Νιου Γιορκ Τάιμς", η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των δικών της εκλογικών υπολογισμών! Και η μόνη βιώσιμη λύση αυτήν την στιγμή για το Ελληνικό Χρέος δεν είναι άλλη παρά το πραγματικό και δραστικό κούρεμά του, που όμως όλο και αναβάλλεται για μετά τις Γερμανικές Εκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: