11/12/12

Νέα «τρύπα» στην επαναγορά χρέους!


"Το πρόγραμμα πέτυχε, αλλά ο στόχος δεν επετεύχθη!" δηλώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών!
Μπορεί να «τα έδωσαν όλα» οι ελληνικές τράπεζες, αλλά ίσως ούτε αυτό να είναι αρκετό, για να μειωθεί το χρέος όσο θέλει και απαιτεί το ΔΝΤ, για να συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. 
Τον τελικό απολογισμό και το πώς θα χειριστούν την κατάσταση εξέτασαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Αμέσως μετά, ο κ. Στουρνάρας περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη.
Όπως όλα δείχνουν πάντως, ενδέχεται να χρειαστεί το ελληνικό Δημόσιο, να βάλει «πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», για να επαναγοράσει περισσότερα ομόλογα από το αναμενόμενο, επειδή αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα από όσα υπολόγιζε (και άρα θα χρειαστεί να δανειστεί και παραπάνω χρήματα από το EFSF), για να «μαζέψει» τα επιπλέον ομόλογα που έχει ανάγκη να εξαγοράσει για να διαγράψει από το συνολικό χρέος. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε με νόημα πως «τεχνικά η επαναγορά ήταν επιτυχής αλλά πρέπει να επικυρωθεί και πολιτικά». 
Αυτό ερμηνεύεται πως η καθαρή μείωση χρέους που τελικώς επιτυγχάνεται (περίπου 21,1 - 21,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες) είναι μεν εντός των στόχων που είχαν τεθεί, αλλά δεν επαρκεί για να «πιάσει» η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει και το ΔΝΤ, λόγω του αυξημένου κόστους της επαναγοράς, επειδή δηλαδή το Δημόσιο δέχτηκε να επαναγοράσει τα ομόλογα σε πιο «τσιμπημένες» τιμές από όσο αρχικά υπολόγιζαν οι πιστωτές. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η μέση τιμή επαναγοράς ανήλθε στα 33,5 σεντς ανά ευρώ χρέους, ελαφρά ψηλότερα από το αναμενόμενο, κάτι που σημαίνει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι 11 που προβλεπόταν.
Με τον τρόπο αυτό, ο νέος δανεισμός από το EFSF που θα απαιτηθεί, «ακυρώνει» ένα μέρος της επιτυχίας του εγχειρήματος γιατί επιβαρύνει εκ νέου το χρέος. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να απαιτηθεί να εξαγοραστούν ακόμα περισσότερα ομόλογα (ύψους περίπου 1-1,3 δισ.) απ' όσο αρχικά σχεδιαζόταν. 
Αντί δηλαδή να εξαγοραστούν 10-10,2 δισ. με λεφτά από το EFSF, ενδέχεται να απαιτηθούν 11,3 δισ. για να απορροφήσει το ελληνικό δημόσιο ομολόγα ονομαστικής αξίας περίπου 3-4 δισ. ευρώ.
Η ίδια πηγή του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", πάντως διευκρίνιζε πως το αν θα έχει επιτυχία το εγχείρημα, θα εξαρτηθεί από το «πώς μετράει κανείς το ΑΕΠ». ΔΝΤ και ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε ακριβή πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2020, άρα η όποια εκτίμηση γίνει τελικώς αποδεκτή μπορεί να επηρεάσει σε ποιο ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να ανέρχεται τότε το συνολικό χρέος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: