11/12/12

Ηλεκτροσόκ!


Αυξήσεις σοκ μέχρι 48% σχεδιάζει η ΔΕΗ!

Αυξήσεις από 14,5 έως 48,7% στο οικιακό τιμολόγιο, «πάγωμα» του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και του τιμολογίου πολυτέκνων και αλλαγές στα κλιμάκια των χρεώσεων, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2013.
Η μεσοσταθμική αύξηση που ζητά η ΔΕΗ, επικαλούμενη την αύξηση του κόστους, για όλη τη χρονιά είναι 24,9% και κατανέμεται σε τρεις δόσεις: 10,8% από 1ης Ιανουαρίου, 6,3% από 1ης Μαΐου και 6,1% από 1ης Ιουλίου, οπότε τα τιμολόγια απελευθερώνονται. Η μεσοσταθμική αύξηση αφορά το σύνολο των εσόδων της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Ειδικά για το οικιακό τιμολόγιο, σύμφωνα πάντα με την πρόταση της ΔΕΗ, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής.
Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει αναπόφευκτες τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αναφέρει ωστόσο ότι θα υποβάλει την πρόταση προς το υπουργείο για τη διαμόρφωση των τιμολογίων «με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων». 
Η ΔΕΗ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επικαλείται, μεταξύ άλλων, την άνοδο του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση του κόστους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από την χονδρεμπορική αγορά των ΑΠΕ, τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην ενέργεια και τη μνημονιακή υποχρέωση, τα τιμολόγια λιανικής να αντανακλούν το κόστος το αργότερο ως την 1η Ιουλίου του 2013 οπότε και απελευθερώνονται.
Το τελικό ύψος των αυξήσεων καθορίζεται (έως την 1η Ιουλίου οπότε και αναμένεται να απελευθερωθούν πλήρως τα τιμολόγια) με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, ύστερα από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία έχει ήδη ζητήσει αναλυτικά κοστολόγια από τη ΔΕΗ. Η απελευθέρωση αποτελεί ταυτόχρονα και μνημονιακή υποχρέωση της Χώρας μας, όπως εξάλλου αποτελεί και η προσαρμογή των τιμολογίων προκειμένου να αντανακλούν το αυξημένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που φέρνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: