19/12/12

Τα χειρότερα έπονται!

Η ανθρωπότητα δεν θα καταστραφεί στις 21-12-12, αλλά η πραγματική καταστροφή θα είναι αν θα συνεχίσει να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο και το 2013!
Η κρίση θα βαθύνει κι άλλο!
Η παγκόσμια οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως θα βαθύνει κι άλλο, αποφαίνεται ο ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, διακρίνοντας νέους κινδύνους για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα.

Η έκθεση του ΟΗΕ για την «Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και τις Προοπτικές για το 2013», που δημοσιεύθηκε χθες, διαπίστωσε τη μείωση, έναντι των προβλέψεων, της παγκόσμιας ανάπτυξης για το τρέχον έτος και προεξόφλησε τη συνέχιση της ίδιας τάσης για τα έτη 2013 και 2014. 
Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν με ισχυρές επιφυλάξεις τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε αισθητά φέτος και θα παραμείνει αδύναμος και τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρεται στην έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ διακρίνουν επίσης τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης.
«Μια όξυνση της κρίσης του ευρώ, ο κίνδυνος του "δημοσιονομικού γκρεμού" στις ΗΠΑ και οι πτωτικές τάσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα παγκόσμια ύφεση» αναφέρει ο Ρομπ Βος, ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι κάθε ένα από αυτά τα ρίσκα συνεπάγεται μείωση της ανάπτυξης από 1% έως 3%.
Ανησυχητικές είναι οι προγνώσεις του ΟΗΕ και για την αγορά εργασίας. Μολονότι η κατάσταση βελτιώθηκε φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν επαρκεί για να τερματιστεί η κρίση στην αγορά εργασίας. Εάν ΗΠΑ και Ευρώπη δεν αλλάξουν πολιτική θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη προκειμένου να ισοσκελίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας που προκάλεσε η κρίση του 2008-2009. «Μόνο λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν χαμηλό ποσοστό ανεργίας που κινείται γύρω στο 5%» αναφέρεται στην έκθεση.
Αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία, οι ειδικοί του ΟΗΕ θεωρούν ότι οφείλεται στις σαφείς πτωτικές τάσεις που σημειώνονται στο παγκόσμιο εμπόριο. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το γερμανικό κράτος έχει αποθέματα προκειμένου να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και να αναπληρώσει έτσι τις απώλειες από τη μείωση του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο της.
Τα οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη έχουν, σύμφωνα με την έκθεση, επιπτώσεις και στις αναδυόμενες οικονομίες. Έτσι, οι εξαγωγές από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν σημειώνονται επενδύσεις στις εθνικές οικονομίες, κυρίως εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ανεργίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% κατά το επόμενο και 3,2% κατά το μεθεπόμενο έτος, αντί των προηγούμενων εκτιμήσεων για 2,7% και 3,9% αντίστοιχα. Συμβολή στην υποβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών έχουν οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, μιας και, σύμφωνα με την έκθεση, αμφότερες οι χώρες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές προκλήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: