19/12/12

Κερδοσκοπία σε βάρος του Ελληνικού Λαού!


Μπορεί οι Έλληνες να γίνονται όλο και φτωχότεροι όμως το ελληνικό πρόβλημα συνεχίζει να μοιράζει τρελά κέρδη στους κερδοσκόπους. Το παράδειγμα του hedge fund «Third Point» που αποκόμισε το αστρονομικό ποσό των 500 εκατ.δολαρίων από την διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους γίνεται πρώτο θέμα στην σημερινή έντυπη έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times. 
Κέρδη ύψους 500 εκατ. δολαρίων, μόνο και μόνο επειδή στοιχημάτισε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κουρέψει εκ νέου το χρέος της, είχε ένα από τα πιο γνωστά hedge funds παγκοσμίως, το "Third Point". Πίσω από το "Third Point", βρίσκεται ο γνωστός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Dan Loeb. Ο Loeb και το hedge fund του αγόρασαν τον Ιούλιο ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην εξευτελιστική τιμή των 17 λεπτών, καθώς τότε οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου θεωρούνταν πιο άχρηστα κι από σκουπίδια και χάρη στο "πρόγραμμα επαναγοράς" τα πούλησαν στην τιμή των 34 λεπτών!
Ήδη, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, το "Third Point" είναι κατά 500 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερο κι αυτό επειδή -σύμφωνα με τους Financial Times- πόνταρε στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους, και… κέρδισε αυτό το αμύθητο ποσό. 
Σκοπός της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ήταν η απομείωση του ελληνικού χρέους αφού προϋπόθεση της τρόικας για την αποδέσμευση της δόσης των 34,3 δισ.ευρώ ήταν να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος ...τείνει να γίνει βιώσιμο. 
Το Third Point συμμετείχε στην επαναγορά, πιστεύοντας στη «σωτηρία» της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία και ενώ άλλα hedge funds της παγκόσμιας σκηνής έχουν υποστεί βαριά «ήττα» από την κρίσης στην Ευρωζώνη. 
Όπως γράφουν οι Financial Times, η Third Point είναι το μεγαλύτερο hedge fund που διατηρεί ελληνικά ομόλογα. 
Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τα ομόλογά της έναντι 34 λεπτών, στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ο Νταν Λεμπ τα είχε αγοράσει προς μόλις 17 λεπτά (τον περασμένο Ιούλιο βάσει της τιμής) και τόσο απλά σε μερικούς μήνες διπλασίασε τα κέρδη του. 
Η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει τα ομόλογα που είχε αγοράσει το καλοκαίρι γιατί ο Λεμπ πίστευε πως η τιμή τους θα αυξανόταν το 2013.
Σύμφωνα με τους Financial Times, εκπρόσωπος της Third Point, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 10 δισεκατομμυρίων ευρών, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. 
Η εταιρία του Λεμπ άρχισε να αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στις αρχές του 2012 και αφού είχε κερδίσει από το πορτογαλικό χρέος. 
Ως εταιρεία, αν και αμερικανική, μπήκε με φόρα στην ευρωπαϊκή οικονομική αρένα, έπειτα από τα κέρδη που αποκόμισε από τις επενδύσεις της σε πορτογαλικά ομόλογα, στις αρχές του τρέχοντος έτους, γράφουν οι Financial Times. 
Οι άνθρωποι που δουλεύουν πλάι στον 51χρονο ιδιοκτήτη του "Third Point", Dan Loeb, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο επιτυχημένους "hedge fund managers" στις ΗΠΑ, προβλέπουν ότι το έδαφος θα παραμείνει πρόσφορο για το hedge fund που διοικούν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς. 
Μάλιστα, οι Financial Times σημειώνουν πως οι άνθρωποι του Loeb είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, ώστε να μαθαίνουν πράγματα από πρώτο χέρι και να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις επενδύσεις τους στο μέλλον. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενδιαφερθούν για εκ νέου επαναγορά ελληνικών ομολόγων εντός του 2013. 
Στο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται ότι οι αναλυτές της Third Point έχουν διατηρήσει στενές επαφές με Έλληνες πολιτικούς και συμβούλους και βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: