19/12/12

«Το βιώσιμο επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι το 120%, ούτε καν το 110%, είναι πολύ-πολύ χαμηλότερο!»


«Σημαντικούς» κινδύνους συνεχίζει να αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας, παρά τη μερική εκταμίευση της δόσης του δανείου που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές της, προειδοποιεί το πανίσχυρο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεσή του.
«Με την κοινωνική συνοχή να τίθεται σε δοκιμασία με τα νέα μέτρα λιτότητας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά του σχεδίου δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ παραμένουν σημαντικοί» και οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του χρέους «θα παραμένουν» χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη, εκτιμά στην ίδια έκθεση το Ινστιτούτο που εκπροσωπεί 470 τραπεζικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Στην έκθεσή του, το IIF εκθέτει τις αμφιβολίες του για τα ευεργετικά αποτελέσματα της επιχείρησης επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, που πρόσφατα υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Αθήνας με στόχο τη μείωση του χρέους και την εξασφάλιση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τους δανειστές. 
«Με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 4-5 τοις εκατό το επόμενο έτος μετά την πτώση κατά 6 τοις εκατό αυτό το έτος, και με την περαιτέρω ένταση της λιτότητα να απειλεί την κοινωνική συνοχή της Χώρας, οι κίνδυνοι για το Ελληνικό πρόγραμμα  θα παραμείνουν σημαντικοί. Οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους θα διατηρούνται όσο η ανάπτυξη δεν επιστρέφει!», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους επίσημους πιστωτές της, στην Αθήνα δόθηκε περισσότερος χρόνος για να μειώσει το βαρύ φορτίο του χρέους της, στο 124 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και 110 τοις εκατό το επόμενο έτος. Ωστόσο, το IIF τονίζει ότι ακόμη και αυτή η μείωση δεν θα είναι αρκετά χαμηλή. «Το βιώσιμο επίπεδο του χρέους  στην Ελλάδα δεν είναι το 120%, ούτε καν το 110%, είναι πολύ-πολύ χαμηλότερο!», δήλωσε ο  επικεφαλής οικονομολόγος του IIF, Philip Suttle

Δεν υπάρχουν σχόλια: