5/12/12

Μαζικές αποχωρήσεις πολυεθνικών από τη Νότια Ευρώπη!


Άρον-άρον αποχωρούν οι πολυεθνικές από τη Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», κινήσεις που απειλούν να επιδεινώσουν το επιχειρηματικό κλίμα σε όλη την Ευρωζώνη για χρόνια.
Έπειτα από μία δεκαετία συνεχούς δραστηριοποίησής τους στη Νότια Ευρώπη, ωθούμενες από το κλίμα προσδοκιών για ανάπτυξη που γεννούσε η νεότευκτη νομισματική ένωση, αρχίζουν να αποχωρούν πλέον η μία μετά την άλλη σχεδόν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αμερικανική πολυεθνική "Kimberly-Clark Corp." τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων παραγωγής βρεφικών πανών Huggies.
Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός κολοσσός του αλουμινίου "Alcoa Inc." και η γαλλική αλυσίδα καταστημάτων  "PPR SA" επίσης περιορίζουν ή αποσύρονται ολοκληρωτικά από τη Νότια Ευρώπη, χωρίς να σχεδιάζουν να ενισχύσουν και πάλι την παρουσία τους αργότερα. 
Οι αποχωρήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εξόδου των επιχειρήσεων που απειλεί να εξανεμίσει το κεφάλαιο, την καινοτομία και διοικητική εμπειρία που η Νότια Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα για να αναδυθεί από την κρίση χρέους και την ύφεση, σημειώνει η εφημερίδα
Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η μεγάλη υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών και τα κυβερνητικά προγράμματα λιτότητας βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος, φέρνοντας το παράδειγμα της γερμανικής "Putzmeister Holding GmbH".
Μετά από μια δεκαετία σημαντικών επενδύσεων από την εταιρεία παρασκευής τσιμέντου και εξοπλισμού, η οικονομική στασιμότητα στην Ιταλία και η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία υποχρέωσαν την "Putzmeister" να υποχωρεί. Έκλεισε ένα εργοστάσιο στην Ιταλία και έχει μειώσει την παραγωγή σε άλλο ένα στην Ισπανία. Η εταιρεία έχει διευκρινίσει ότι η παραγωγή ενδεχομένως να μην επιστρέψει ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα. Η Putzmeister επέλεξε να μετατοπίσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες σε αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Βραζιλία και η Τουρκία. Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε φέτος από την Κινεζική "Sany Heavy Industry Co", πριν από πέντε χρόνια παρήγαγε πάνω από το 60% των προϊόντων της στην Ευρώπη. Τώρα το ποσοστό αυτό μόλις που φθάνει το 30%. "Τώρα, αν τα πράγματα χειροτερέψουν στην Ευρώπη, αυτό εμάς πλέον δεν θα μας αγγίξει!", δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Scheuch, στην εφημερίδα.
Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία "Merck KGaA" πρόσφατα έκοψε το 20% του εργατικού της δυναμικού στην Ισπανία λόγω των περικοπών στις κυβερνητικές επιστροφές για τα φάρμακα. 
Η βρετανική "Compass Group" έκλεισε τα εστιατόρια της στην Πορτογαλία υποστηρίζοντας ότι τα αυξημένα διόδια στις εθνικές οδούς οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση της κίνησης. 
Κινήσεις όπως το πρόσφατα κλείσιμο του ερευνητικού κέντρου της φαρμακοβιομηχανίας "Sanofi SA" στο Μιλάνο είναι ιδιαίτερα επώδυνες καθώς οι κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης δεν έχουν τα λεφτά να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους, αναφέρει η "WSJ"
Ο Philip King, εκπρόσωπος της Νεοζηλανδέζικης οικοδομικής "Fletcher Building Ltd", λέει ότι η εταιρεία άκμασε κατά τη διάρκεια της άνθησης της αγοράς κατοικιών στην Ισπανία. Αλλά πλέον η αγορά κατοικιών στην Ισπανία έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 80% από το 2006, και η εταιρεία τον Ιούνιο αποφάσισε να κλείσει ένα εργοστάσιο της στο Μπιλμπάο. "Είναι απίθανο το εργοστάσιο μας στο Μπιλμπάο να ανοίξει εκ νέου και πάλι," δηλώνει ο κ. King.
Η Ελβετική εταιρεία τσιμέντου "Holcim Ltd", που κι αυτή έκλεισε ένα εργοστάσιο στην Ισπανία πριν από τρία χρόνια, δήλωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στην πόλη Λόρκα και θα απενεργοποιήσει δύο επιπλέον κλιβάνους για να αντεπεξέλθει στην περαιτέρω πτώση της ζήτησης τσιμέντου εκτιμώντας πως η αγορά που θα "παραμείνει στάσιμη για τα επόμενα χρόνια."
Η Γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών "Decathlon" εγκατέλειψε πρόσφατα τα σχέδια της για μία επένδυση αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μιλάνο, που θα δημιουργούσε 250 θέσεις εργασίας. 
Με έδρα τις ΗΠΑ η "Alcoa" τον περασμένο μήνα έκλεισε ένα εργοστάσιο αλουμινίου στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας εξαιτίας της πτώσης των τιμών αλουμινίου αλλά και του υψηλού κόστους εργασίας και ενέργειας. Μια προσπάθεια από την ιταλική κυβέρνηση για να βρει αγοραστή για το εργοστάσιο αυτό ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του απέτυχε. Με υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή, οι εκατοντάδες απολυμένοι από το χυτήριο έχουν μικρή ελπίδα να βρουν νέες θέσεις εργασίας σύντομα.
Ο κίνδυνος είναι ότι ολόκληρη η Νότιος Ευρώπη θα βρεθεί να αντιμετωπίζει μια μακροπρόθεσμη υποχώρηση της απασχόλησης παρόμοια με αυτή που έπληξε τη Βόρεια Ευρώπη τη δεκαετία του 1970 και του 1980 με την υποχώρηση της κάποτε πανίσχυρης βιομηχανίας άνθρακα, προειδοποιεί η εφημερίδα
Την ίδια στιγμή οι προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες δεν βελτιώνονται. Η "Standard & Poor΄s" αναμένει ότι το διαθέσιμο εισόδημα θα συρρικνωθεί στη Νότια Ευρώπη αυτό το έτος και το επόμενο. Γι αυτό, σε αντίθεση με το παρελθόν, πολλές εταιρείες θεωρούν ότι οι αποφάσεις τους να τερματίσουν τις δραστηριότητες τους είναι μη αναστρέψιμες. 
Η εφημερίδα σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις υποχωρούν 38% στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία από το 2007 καθώς οι επενδυτές στρέφουν τα χρήματα τους στις αναδυόμενες αγορές. 
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά απορρόφησαν το μισό από τις συνολικές παγκόσμιες άμεσες επενδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της "Unctad".
Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι οι οικονομικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών σε πρόσφατη έρευνα δήλωσαν ότι είναι πιο επικίνδυνο να επενδύσουν στην Ελλάδα απ’  ό,τι στη Συρία και η Ισπανία είναι πιο επικίνδυνη από την Αίγυπτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: