12/12/12

Κι άλλο κούρεμα στο βάθος!


Η Ελλάδα ενδέχεται να επαναγοράσει ομόλογα επενδυτών που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα!
Το μικρότερο του αναμενόμενου ενδιαφέρον για την επαναγορά του ελληνικού χρέους, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, σημαίνει ότι για να επιτύχει το στόχο μείωσης του χρέους η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να προσφερθεί να επαναγοράσει ομόλογα που είχαν εκδοθεί πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους, τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρεται σε έγγραφο της ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το έγγραφο, με σημερινή ημερομηνία, αναφέρει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε από την επαναγορά χρέους έφτασε τα 31,9 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,5% έως το 2020.
Ωστόσο, στις 27 Νοεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνούσαν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να αναλάβει η Αθήνα, η προσδοκία ήταν ότι με την επαναγορά το χρέος θα μειωνόταν κατά 11% του ΑΕΠ, με σκοπό να πέσει στο 124% έως το 2020, από το περίπου 190% που αναμένεται να φτάσει το 2013.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, το 1,4% που υπολείπεται από την επαναγορά χρέους θα μπορούσε να καλυφθεί από την επαναγορά των ομολόγων που εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο "κούρεμα", στις αρχές του έτους.
"Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν πρόσθετα περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, ώστε η απόδοση των πρόσθετων έκτακτων μέτρων να φτάσει το 1,4% του ΑΕΠ υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς ισοζυγίου το 2013, όπως ορίζεται στο μνημόνιο", αναφέρεται σε μια υποσημείωση του εγγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: