13/9/12

Ή μας δουλεύουν άγρια ή θέλουν να μας αποτρελάνουν;

Το σίγουρο είναι  πως στο άμεσο μέλλον θα μας πούνε και ..."μακάκες"!
Λιγότερη ... λιτότητα συνιστά το ΔΝΤ στην Πορτογαλία!
Να μην υιοθετήσει υπερβολικά μέτρα λιτότητας προειδοποίησε την πορτογαλική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Παράλληλα συμβούλευσε την κυβέρνηση της χώρας  να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την παραγωγικότητα. 
Αν γίνονται μόνον περικοπές στον προϋπολογισμό, «η οικονομία δεν θα επιβιώσει», δήλωσε ο Αμπέμπε Σελασιέ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λισαβόνα, στα πλαίσια των ελέγχων της Τρόικας για την εξέλιξη του προγράμματος "βοήθειας" προς την Χώρα. 
Η τρόικα, η οποία ολοκλήρωσε την περασμένη Τρίτη την πέμπτη επίσκεψή της, συνέστησε να χαλαρώσουν οι στόχοι της Πορτογαλίας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της. Έτσι θα ...επιτραπεί για φέτος στη Λισαβόνα ένα έλλειμμα 5% επί του ΑΕΠ της και για το 2013 4,5% , ενώ προηγουμένως είχαν συμφωνηθεί όρια 4,5% και 3% αντιστοίχως. Η Πορτογαλία θα πρέπει στη συνέχεια να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% το 2014, αν η σύσταση εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το συμβούλιο του ΔΝΤ. 
Οι στόχοι χαλάρωσαν ώστε να αποφευχθεί μια «υπερβολική ένταση» στην οικονομία, δήλωσε ο Σελασιέ, κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα στην Ελλάδα.
Ο ίδιος μάλιστα αρνήθηκε πως η τρόικα πίεσε την Πορτογαλία να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και να αυξήσει αυτές των εργαζομένων, αν και χαρακτήρισε το μέτρο «λογικό». Το μέτρο, το οποίο ισοδυναμεί με μισθολογική μείωση για τους εργαζομένους, δέχθηκε εκτεταμένες επικρίσεις στην Πορτογαλία όταν ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. 
«Η επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας μειώνοντας απλώς τους μισθούς δεν θα φέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Σελασιέ. 
Εκτός από τη μείωση των δαπανών, «είναι επίτακτική ανάγκη να έχουμε επίσης μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν την παραγωγικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. 
Η Πορτογαλία ήταν από τους πιο υπάκουους μαθητές της Τρόικας, που της χορήγησαν το 2011 στήριξη ύψους 78 δισεκ. ευρώ. Η Λισαβόνα έχει μειώσει τις δαπάνες ακόμη περισσότερο απ' ό,τι της είχαν ζητήσει οι δανειστές της. Οι πολιτικές λιτότητας, σε συνδυασμό με την ύφεση και την ανεργία που υπερβαίνει το 15%, βυθίζουν στη φτώχεια ολοένα και περισσότερους Πορτογάλους. Και έτσι τώρα το ΔΝΤ ανακαλύπτει ότι το ...πρόγραμμα της τρόικας δεν αποδίδει!!!

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

μην ξεχνάς, ότι εδώ μας παρουσιάζουν το ΔΝΤ σαν τον πολύ κακό. Χάλια, χάλια. Αλλά το ΔΝΤ είναι σε ψιλοδιαφωνία με την Γερμανία εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Η Αμερική και η Γερμανία έχουν διαφωνήσει στο θέμα της λιτότητας. Πχ η Αμερική (νομίζω) ζητάει πιο επιθετικές αγορές προβληματικών ομολόγων (να γραφτούν ζημιές στην ουσία ή/και να πληθωριστεί το ευρώ. Αυτό έχει κάνει η Αμερίκή, αλλά αυτή είναι ΜΙΑ χώρα, ενω η Ευρώπη ΔΕΝ είναι μία χώρα ούτε έχουν χαθεί οι μνήμες δύο παγκοσμίων πολέμοων, ούτε έχουν καμία όρεξη να επιστρέψουν τον λουφέ οι Γερμανοί πληθωρίζοντας ή γράφοντας ζημιές.

Αυτό που επισημαίνεις είναι η διαφορά Αμερικανικής (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής (Γερμανικής) προσέγγισης. Ο Ντράγκι της κακής Γκλντμαν Σακς, μάντεψε με ποιους είναι...