Την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω "βοήθεια" προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει, είτε με τη μορφή ενός τρίτου πακέτου "βοήθειας" είτε με τη μορφή ενός νέου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, εξέφρασε ο Θάνος Κατσάμπας, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Κατσάμπας είναι βετεράνος του ΔΝΤ με εμπειρία στα προγράμματα του Ταμείου σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή. Στο σημερινό του πόστο, έχει γνώση των συνεχών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση, που μπορεί να πάρει τη μορφή είτε συμμετοχής του επίσημου τομέα είτε επιπλέον δανείων, ελπίζω με ευνοϊκότερους όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσάμπας, παραδεχόμενος ωστόσο πως ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» με τη υπαγωγή ομολόγων που κατέχουν επίσημοι φορείς της Ευρώπης είναι δύσκολο καθώς «θέτει ένα πιθανό προηγούμενο για άλλους δανειζόμενους, που φυσικά οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ προτιμούν να αποφύγουν». Σημείωσε μάλιστα ότι σε περίπτωση που η χώρα μας όντως λάβει νέα "υποστήριξη" τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια δίχως τη συνεισφορά του ΔΝΤ. «Τυχόν επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ είναι αδύνατη καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των δανείων του Ταμείου προς όλες τις χώρες δεν είναι μη διαπραγματεύσιμοι», τόνισε ο κ. Κατσάμπας.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στάθηκε στην αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί, υπογραμμίζοντας πως σύμφωνα με εκτίμηση της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο «μονάχα το 22% των δεσμεύσεων που έγιναν υπό το πρόγραμμα της τρόικα εφαρμόσθηκε» κατά το 2011. Ως συνέπεια αυτού, ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου. Τέλος, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αποκαλώντας αυτό το ενδεχόμενο «μία ανεπιθύμητη εξέλιξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου