12/9/12

Επιμήκυνση του Μαρτυρίου για τον Πορτογαλικό Λαό...


Οι δανειστές της Πορτογαλίας "συμφώνησαν" στην αναθεώρηση των στόχων του Πορτογαλικού Προγράμματος για το έλλειμμα και το χρέος, και στην επιμήκυνσή του για ένα έτος, καθώς εκ των πραγμάτων το Πρόγραμμα "δεν έβγαινε"... 
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Vitor Gaspar, ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλική κυβέρνηση κατέληξε σε "συμφωνία" με την τρόικα ώστε να αναθεωρήσει τους αρχικούς στόχους του Οικονομικού Προγράμματος της χώρας σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο στόχος για έλλειμμα 3% το 2013 θα επιτευχθεί τελικά το 2014. Παράλληλα, ανέφερε ότι το έλλειμμα του 2012 θα διαμορφωθεί στο 5%, έναντι στόχου για 4,5%. 
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας σημείωσε ότι η μεγάλη ανεργία και η ύφεση δυσχεραίνουν την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, επανέλαβε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει με αποφασιστικότητα της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Σημειώνεται πως λίγα 24ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Κοέλιο ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές!!! Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη και επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας.  «Ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι η προσαρμογή του προγράμματος σε μια διαφορετική εξωτερική και εγχώρια πραγματικότητα από αυτή που αρχικά αναμέναμε» πρόσθεσε ο Gaspar.
Όπως σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, η ύφεση το 2013 προβλέπεται να είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους της για ανάπτυξη ενώ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η ύφεση για την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη». Παράλληλα, το ΑΕΠ θα πέσει 1% το 2013. Η κυβερνητική πρόβλεψη για ύφεση περίπου στο 3% διατηρείται ενώ προβλέπει ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 15,5% και την επόμενη χρονιά στο 16%. Η τρόικα τελικά αποδέχθηκε μια καταρχήν πρώτη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά την παραδοχή ότι οι στόχοι αυτοί ήταν αδύνατον τελικά να επιτευχθούν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: