25/8/12

Όταν "Γιάννης κερνάει- Γιάννης πίνει!" αλλά τελικά χρεώνεται ο Κώστας...


Την ίδια σχεδόν ώρα που υπογραφόταν και επίσημα η "Σύμβαση" μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, ανακοινώθηκε και η υπογραφή "Σύμβασης" ανάμεσα στην Siemens Ελλάδος, την Siemens Wind, την ΤΕΡΝΑ (την γνωστή) και την ELEM, την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ύψους 41,1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου της χώρας! 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, η συγκεκριμένη κοινοπραξία "κέρδισε" τον διαγωνισμό που προκήρυξε η ELEM και αφορά στην παράδοση, την μεταφορά, την συναρμολόγηση, την λειτουργία και την συντήρηση 16 ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο στον δήμο BogdanciΠρόκειται για την κατασκευή του πρώτου αιολικό πάρκου στην χώρα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, η εγκατεστημένη ισχύς κάθε ανεμογεννήτριας θα είναι 2,3 MW, οι πυλώνες θα έχουν ύψος 84 μέτρα και οι έλικες θα είναι διαμέτρου 93 μέτρων. Η ονομαστική ισχύς στο εν λόγω πάρκο, το οποίο θα πρέπει, βάσει των όρων του διαγωνισμού, να ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, θα είναι 36,8 MW. (...το τι ενέργεια όμως θα παράγει τελικά είναι άλλο θέμα!!!)
Αυτό που είναι θέμα όμως είναι ότι η αξία του έργου ανέρχεται στα 41,1 εκατ. ευρώ, τα οποία η "κοινοπραξία" πρόκειται να τα διαθέσει μέσω δανείου που έλαβε από την Γερμανική Τράπεζα KfW.  H εν λόγω τράπεζα είναι Κρατική Τράπεζα κατά ποσοστό 100% (συγκεκριμένα είναι στα χέρια της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας σε ποσοστό 80% και των ομόσπονδων κρατών της Γερμανίας σε ποσοστό 20%). Στον τόπο μου, αυτό θα το παρομοίαζαν ως εξής: "Γιάννης κερνάει- Γιάννης πίνει!" Το θέμα είναι όμως σε ποιον θα χρεωθεί τελικά ο λογαριασμός του Γιάννη! Γιατί ο Γιάννης κερνάει με δανεικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: