17/8/12

Όμορφος κόσμος, ηθικός κι αγγελικά πλασμένος...

Σφαγή στο όνομα του κέρδους!
Τριάντα έξι τουλάχιστον απεργοί-μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη μετά από επίθεση της αστυνομίας εναντίον τους στο ορυχείο πλατίνας της Lonmin στην πόλη Μαρικάνα, της Νοτίου Αφρικής.
«Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 30!» δήλωσε ανερυθρίαστα ο αστυνομικός επίτροπος Riah Phiyega, σημειώνοντας ότι και 78 άτομα έχουν τραυματιστεί, κάποια από αυτά σοβαρά. Οι 36 νεκροί προστίθεται στους άλλους δέκα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή στο ορυχείο, όπου εκατοντάδες απεργοί ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών εντελώς απρόκλητα. Οι απεργοί είχαν αρνηθεί να διαλυθούν αφού απέρριψαν τελεσίγραφο της διεύθυνσης του ορυχείου να επιστρέψουν στην εργασία τους!  
Εκπρόσωποςτης αστυνομίας είπε πως οι δυνάμεις της τάξης δεν είχαν άλλη ...επιλογή από το να ανοίξουν πυρ, για να διασφαλίσουν την νομιμότητα. Ακόμη και μετά την πολύνεκρη επέμβαση των αστυνομικών, η διοίκηση της εταιρείας Lonmin (που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας στον κόσμο) προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους απεργούς, απειλώντας τους με απόλυση και μηνύσεις εάν δεν επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους άμεσα και δεν διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ορυχείου! Σύμφωνα με την Lonmin οι συγκρούσεις οφείλονται σε ενδοσυνδικαλιστικές διενέξεις, καθώς μια νέα συνδικαλιστική οργάνωση, η Association of Mineworkers and Construction Union-AMCU πήγε να πάρει υπό τον έλεγχό της την απεργία, από την μέχρι τώρα κυριαρχούσα National Union of Mineworkers-NUM!
Το νέο σχετικά σωματείο των μεταλλωρύχων Association of Mineworkers and Construction Union-AMCU ξεκίνησε μαχητική απεργία απαιτώντας αύξηση του μηνιαίου μισθού των πάνω από 3000 μεταλλωρύχων στο ορυχείο. Η Lonmin αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει μαζί τους και υποστήριξε ότι η απεργία των μεταλλωρύχων είναι παράνομη και ότι όσοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους θα απολυθούν. Επιπλέον σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι η παραγωγή της τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί λόγω των επεισοδίων και εκτιμά ότι η απώλεια ενδέχεται να ανέλθει στο 2% της ετήσιας παραγωγής.
Ο εκπρόσωπος της εργατικής ένωσης NUM, τόνισε ότι ο πρόεδρός της Senzeni Zokwana προσπάθησε, εις μάτην, να πείσει τους απεργούς να επιστρέψουν στις εργασίες τους: «Οι απεργοί του απάντησαν πως ήταν έτοιμοι να πεθάνουν, πως δεν είχαν πρόθεση να κουνηθούν από εκεί, και πως επρόκειτο να έφερναν τα παιδιά και τις οικογένειές τους να τους πλαισιώσουν πάνω στον μικρό λόφο δίπλα στο ορυχείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί από μέρες». Ο Senzeni Zokwana συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των απεργών και αναγκάστηκε να φυγαδευτεί από τις αστυνομικές δυνάμεις για να γλυτώσει το λιντσάρισμα! Αυτή ήταν και η αφορμή για την αστυνομία να επέμβει! Το σωματείο AMCU καταγγέλλει τόσο την NUM όσο και την Αστυνομία και την Lonmin για την σφαγή! Οι μεταλλωρύχοι στον ιδρώτα και το αίμα των οποίων οφείλει τα κέρδη της η Lonmin, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με περισσότερο πείσμα και θέληση! Δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στον λόφο όπου έγινε η σφαγή των συντρόφων τους. Αυτή η Γη τους ανήκει! Άνηκε στους παππούδες τους πολύ πριν έλθει η Lonmin στο τόπο τους! Την έχουν ποτίσει με τον ιδρώτα τους γενιές και γενιές: πρώτα ως σκλάβοι του Απαρτχάιντ, και μετά ως εργάτες-σύγχρονοι δούλοι μιας κίβδηλης δημοκρατίας! Τώρα αυτή η γη είναι ποτισμένη με το αίμα των συντρόφων τους και πριν από όλα το οφείλουν σε αυτούς να την πάρουν πίσω! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: