14/7/12

"Πιθανότερη η έξοδος της Ιταλίας παρά της Ελλάδας από το ευρώ!"


Η Ιταλία, και έπειτα η Ιρλανδία, θα είχαν περισσότερους λόγους να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη από ό,τι η Ελλάδα ή άλλες χώρες -πληττόμενες ή μη από την κρίση- σύμφωνα με ανάλυση της "Bank of America-Merrill Lynch", που υπενθυμίζει την δυνατότητα, την πιθανότητα και τους κινδύνους της οικειοθελούς αποχώρησης μιας χώρας από το κοινό νόμισμα. 
Κρίσιμο θέμα βέβαια είναι ότι το Βερολίνο πιστεύεται πως θα πάσχιζε να κρατήσει αρτιμελή την Ευρωζώνη πάση θυσία, αλλά το περιθώριο κινήσεών του θα ήταν περιορισμένο εκ των πραγμάτων.
Η ανάλυση της "Bank of America- Merrill Lynch" βασίζεται στην ανάλυση κόστους-απόδοσης και στη θεωρία παιγνίων (game theory).  Τα συμπεράσματα της ανάλυσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, δείχνουν πως οι αγορές ίσως υποτιμούν το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησης κρατών από την ευρωζώνη.
Η Ρώμη, υποστηρίζει η ανάλυση, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει μία συντεταγμένη επιστροφή σε κοινό νόμισμα, διαφυλάσσοντας μέρος του οφέλους που θα είχε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε παρόμοια θέση εκτιμάται ότι βρίσκεται και το Δουβλίνο.
Το Βερολίνο έχει μεν την μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από τους «17» να τα βγάλει πέρα μόνο του, ωστόσο έχει τα λιγότερα κίνητρα από όλους -επειδή η καθαρά εξαγωγικού προσανατολισμού γερμανική οικονομία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις που θα την οδηγούσαν σε αδύναμη ανάκαμψη, θα επηρέαζαν το εμπορικό της ισοζύγιο, θα έφερναν απρόσμενες επιπτώσεις στους ισολογισμούς της και πιθανώς, υποστηρίζει η ανάλυση, θα την οδηγούσε και σε υψηλότερο κόστους δανεισμού, την στιγμή που αυτό σήμερα είναι μηδενικό. 
Σε ανάλογη θέση, για διαφορετικούς λόγους, τοποθετεί η ανάλυση την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση μάλιστα, η Ισπανία έχει τα λιγότερα κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης, σύμφωνα με την ανάλυση. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα είχε τεράστια κίνητρα να στηρίξει την Ιταλία ώστε να την κρατήσει εντός ευρώ -όμως λόγω του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά. Επειδή το γερμανικό «αντίδωρο» στην Ιταλία για παραμονή στο ευρώ θα ήταν ακριβότερο, και οι Ιταλοί θα δέχονταν πιο δύσκολα τους όρους που θα το συνόδευαν, η Ιταλία θεωρείται ότι έχει περισσότερα κίνητρα για αποχώρηση από ό,τι η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: