18/6/12

Άτακτη Ισπανική υποχώρηση σε όλη την Ευρώπη...

Πάνω από το 7% "σκαρφαλώνει" η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου!
Άνοδο κατά 26 μονάδες βάσης σημείωσε το επιτόκιό του!!! 
Στα ύψη και ο Ιταλικός δανεισμός!
Σε νέο ιστορικό υψηλό από τη σύσταση της Ευρωζώνης, πάνω από το 7%, αναρριχήθηκαν οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων εν μέσω ανησυχιών πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βαθαίνει, καθώς υποχωρεί ο αρχικός ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά 26 μονάδες βάσης, ανερχόμενο στο 7,14%! Άνοδο σημείωσε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, στο 6,08%! Άνοδο 25,70 μονάδων βάσης σημειώνει το spread των ισπανικών ομολόγων στις 569 μ.β., ενώ και το ιταλικό spread διευρύνεται κατά 13,50 μ.β στις 462 μονάδες βάσης. Ηπιότερη είναι η κίνηση των spreads των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων, που σημειώνουν άνοδο κατά 5,00 και 0,42 μ.β. στις 600 και 909 μονάδες βάσης αντίστοιχα. «Η όποια ανακούφιση μετά τις ελληνικές εκλογές θα πρέπει να θεωρείται σύντομη σε διάρκεια ... Τώρα τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στην Ισπανία, όπου οι τελευταίες εξελίξεις εξακολουθούν να προβληματίζουν» σύμφωνα με αναλυτή της Societe Generale στο Παρίσι. Στην αντιστροφή του κλίματος συμβάλλει και η ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών αναρριχήθηκαν τον Απρίλιο σε υψηλό 18 ετών φτάνοντας το 8,72%, ήτοι στα 152,74 δισ. ευρώ, από 8,37% το Μάρτιο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 1994, ενώ παράλληλα απέχει ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε φέτος τον Φεβρουάριο, στο 9,15% του συνόλου των δανείων.
Την ίδια ώρα κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις των αγορών απηύθυνε ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, Cristobal Montoro, καθώς το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν οδήγησε σε εξομάλυνση των ανησυχιών για την κρίση χρέους.  «Η ΕΚΤ πρέπει να απαντήσει με αξιοπιστία σε αυτές τις πιέσεις οι οποίες εξακολουθούν να εκτροχιάζουν το εγχείρημα της Ευρωζώνης!» δήλωσε ο Montoro κατά τη διάρκεια ομιλίας στην ισπανική γερουσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: