17/5/12

«Κοίτα τα έργα σου Αγκελα Μέρκελ και απελπίσου!»


Με ένα άρθρο τιτλοφορούμενο «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η καταστροφή της θα είναι άνευ σημασίας», το Bloomberg υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ είναι «σοβαρό λάθος» και θα αποτελέσει ένα καταστροφικό βήμα και για τους υπόλοιπους της νομισματικής ένωσης, επισημαίνοντας ότι μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα άνοιγε τον δρόμο για γκρέμισμα όλου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο ήταν μέχρι πρότινος «αδιανόητο».
«Επανήλθε το χάος στην Ελλάδα και έρχονται νέες εκλογές που κανείς δεν περιμένει να οδηγήσουν σε κάποια λύση. Οι εξοργισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό είναι μέγα λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι λιγότερο καταστροφική από όταν η ΕΕ την θεωρούσε αδιανόητη- και σίγουρα δεν θα είναι καταστροφική μόνο για την Ελλάδα» γράφει ο Clive Crook στο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα μπορούσε ποτέ να παρομοιαστεί απλά ως ένα «συναινετικό διαζύγιο», όπως υποστηρίζουν πολλοί, αφού στην πραγματικότητα θα οδηγούσε στην «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων» όπως τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος Barry Eichengreen.
«Θα μπορούσε να πει κανείς, ας αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει και να δούμε τι θα συμβεί. Αυτό θα ήταν μια ωφέλιμη εμπειρία για τους Έλληνες και θα χρησίμευε ως παράδειγμα στους υπόλοιπους για να μην κάνουν το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα θα ήταν ευρύτερες.
Το γεγονός ότι όντως η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή ώστε να μην αποτελεί συστημική απειλή προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ο λόγος που η ΕΕ επέτρεψε την κρίση να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί και αυτό είναι ένα «θαυμαστό» παράδειγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας.
Η απειλή για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η κακή διαχείριση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Το μεγάλο πρόβλημα που γίνεται ολοένα μεγαλύτερο είναι (το αποτέλεσμα) της αποτυχίας να αντιμετωπιστεί το μικρό πρόβλημα, τονίζεται στο άρθρο.
Άλλωστε, ο πραγματικός κίνδυνος είναι αυτός της μετάδοσης της κρίσης. Γιατί αν η Ελλάδα εν τέλει φύγει από το ευρώ, τότε θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα ερωτήσεις όπως: Γιατί όχι και η Πορτογαλία; Γιατί όχι και η Ισπανία; Γιατί όχι και η Ιταλία;
Τότε, η διάσπαση της ευρωζώνης θα γινόταν μια επιλογή- αν και όχι ελκυστική- και όχι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, σημειώνεται στο άρθρο, όπου αναφέρεται επίσης ότι οι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν πόσο μικρότερη θα μπορούσε να γίνει η ευρωζώνη.
Κι εδώ είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία! Η ΕΕ σίγουρα θα παλέψει για να αποτρέψει την διάλυση της ευρωζώνης. Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι αν καταρρεύσει το ευρώ, το ξήλωμα της ΕΕ- επίσης αδιανόητο μέχρι στιγμής- προβάλλει ξεκάθαρα ως μια πιθανότητα…Ο θρυμματισμός της ευρωζώνης θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε μια κρίση αναιρώντας πρότερες δεσμεύσεις, αντί να χτίσει πάνω σε αυτές. Και σε αυτή την συνήθεια είναι κακό να μπει κανείς».
«Η καταστροφή της Ελλάδας θα γίνει για το τίποτα, εκτός από το να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους άλλους…Τα βήματα προς μια πλήρη δημοσιονομική ένωση θα λαμβάνονταν όχι επειδή τα θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όχι ως μια υπολογισμένη αντίδραση στην κρίση, αλλά εκ των υστέρων, από απελπισία, αφού όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, με έναν αντίστοιχα μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει ότι σπάει κάτω από την πίεση...»
«Κοίτα τα έργα σου Αγκελα Μέρκελ και απελπίσου!» καταλήγει καυστικά ο αρθρογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: