17/5/12

Ολέθρια για τις αγορές η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!

Ακόμα κι αν οι Έλληνες ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησής τους από το ευρώ, οι Ευρωπαίοι "εταίροι" τους δεν θα τους άφηναν!
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποίησαν με δηλώσεις τους τρεις κορυφαίοι τραπεζίτες, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ, ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ροδρίγο ντε Ράτοκαι ο Λορένζο Σμάγκι, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)!
Ο Ροδρίγο ντε Ράτο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα. «Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα, ή να ζητήσει από την Ελλάδα, να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα εκραγούν και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ευρώπης» δήλωσε ο ντε Ράτο, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες, ότι αυτές μπορεί πραγματικά να μην είναι διαχειρίσιμες». Ο Ισπανός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το ευρύ κοινό έχει χάσει σχεδόν την εμπιστοσύνη του στο ευρώ και εξέφρασε ανησυχία από το ότι η αγορά κρατικών και τραπεζικών ομολόγων δεν διαχέεται πλέον στο εξωτερικό και έχει μετατραπεί σε μία σχεδόν εθνική υπόθεση.
Όπως και ο Αξελ Βέμπερ, ο Ροδρίγο ντε Ράτο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ζήτησε από την ΕΚΤ να παραμερίσει τις επιφυλάξεις της και να δείξει ότι είναι έτοιμη να είναι ο δανειστής τελευταίας καταφυγής για τις κυβερνήσεις και για τις τράπεζες, αν αυτό είναι αναγκαίο. «Είτε θα στείλουμε το μήνυμα στις αγορές ότι η δημοσιονομική λιτότητα θα επιφέρει αλλαγή στη δημοσιονομική διάρθρωση της Ευρώπης και έτσι οι αγορές θα ανταμείψουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων είτε θα πρέπει να πάρει τα ηνία η νομισματική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις του ήρθαν σε συνέχεια νέας έκκλησης από τον Ευρωπαίοι επίτροπο Χοακίν Αλμούνια για την έκδοση ευρωομολόγων από την Ευρωζώνη. Ο Αξελ Βέμπερ εμφανίσθηκε αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων και κάλεσε, αντί τούτου, τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα χρέη τους και να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες.
Σε ομιλία που έκανε χθες βράδυ σε εκδήλωση για την αποχώρηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μανουέλ Γκονθάλεθ- Πάραμο, ο Αξελ Βέμπερ είπε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα θρυμμάτιζε την εικόνα του ευρώ και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δώσουν τέλος στην τρέχουσα νευρικότητα. «Θεωρώ ότι κάθε συζήτηση για το ότι το ευρώ δεν είναι μονόδρομος θα οδηγήσει σε μία συζήτηση για το τζίνι που θα βγει από το μπουκάλι και θα προκαλέσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, όταν η αγορά αρχίσει να τιμολογεί τις συνέπειες» δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας: «Πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε το σχέδιο Β (το μέλλον χωρίς το ευρώ) και να κινηθούν και πάλι προς το σχέδιο Α, το οποίο είναι αυτό που θα λειτουργήσει καλά».
«Oλέθριες» θα είναι οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, προειδοποίησε και το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, με άρθρο του την Πέμπτη στους Financial TImes .
«Αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι αγορές είναι καλά προετοιμασμένες για ένα τέτοιο συμβάν και ότι η ελληνική οικονομία θα επιφορτιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, υποτιμούν πολύ σοβαρά τα κανάλια μετάδοσης συστημικών κρίσεων μετά από μια κρίση χρέους και τον τραπεζικό πανικό»  ανέφερε στο άρθρο του  o Σμάγκι .
O Σμάγκι σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπήρξαν διστακτικοί να υιοθετήσουν μια «λύση μπαζούκα»  για την επίλυση της κρίσης φοβούμενοι τον ηθικό κίνδυνο, προσθέτοντας ότι  «ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος εν μέσω μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν είναι να αφήνει κανείς τις χώρες να χρεοκοπήσουν ή να χρησιμοποιεί την πίεση των αγορών, αλλά να συγκροτήσει καλύτερους θεσμούς και κανόνες» .
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η ευρωζώνη θέλει να υπερβεί την κρίση και να αποφύγει τη μετάσταση από την έξοδο ενός κράτους μέλους, πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, μέσα από πλειοψηφικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την παροχή βοήθειας σε χώρες και αυστηρούς ελέγχους στον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: