28/4/12

Η Βιάννος των αγώνων και των θυσιών!

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Βιάννου, εναντίον της Χρυσής Αυγής:
«Σε χώματα όπου χύθηκε αίμα από τους Γερμανούς, δεν έχουν το δικαίωμα να διαλαλήσουν τα συνθήματά τους οι νοσταλγοί του ναζισμού!»
Ξεσηκωμός επικράτησε στα Αμιρά της Βιάννου το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης ότι στην περιοχή επρόκειτο να περιοδεύσουν μέλη της Χρυσής Αυγής.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 το χωριό Αμιρά (ή Αμιράς) στις νότιες πλαγιές της Δίκτης, αποτέλεσε θέατρο ενός στυγερού ναζιστικού ολοκαυτώματος, με αποτέλεσμα την σφαγή 114 ανδρών κατοίκων του, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η εκτέλεση των ανδρών έγινε στη θέση Αμπέλια, σε "αντίποινα" για την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Ναζί στην περιοχή της Κάτω Σύμης από τους αντάρτες. Στις 8-9 Σεπτέμβρη 1943 οι αντάρτες εξουδετέρωσαν Γερμανικό φυλάκιο που είχε εγκατασταθεί στο πλησιέστερο προς το λημέρι των ανταρτών χωριό, την Κάτω Σύμη. Στις 12 Σεπτεμβρίου, σε μάχη γερμανικής στρατιωτικής μονάδας με κλιμάκιο των ανταρτών στην είσοδο του χωριού Κάτω Σύμη, οι Γερμανοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε νεκρούς, τραυματίες και 12 αιχμαλώτους. Οι Ναζί λύσσαξαν... Ο Γερμανός στρατηγός, Δ/της Φρουρίου Κρήτης, Μύλλερ, σε διαταγή του προς τις στρατιωτικές δυνάμεις που εστάλησαν στη Βιάννο διέταξε:"Καταστρέψετε την επαρχία Βιάννου, εκτελέσετε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών και όλους όσους συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας." Ακολούθησαν τα σκληρά αντίποινα προς τον άμαχο πληθυσμό. Μέσα σε τρεις ημέρες, οι Γερμανοί ματοκύλισαν σχεδόν όλα τα χωριά της επαρχίας Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, δολοφονώντας,συνολικά 451 αθώους και ανυπεράσπιστους πολίτες, στο δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Στη θέση Σελί κοντά στον Αμιρά, έχει ανεγερθεί Πανεπαρχιακό Ηρώο  και κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο για τα θύματα της σφαγής.
Σήμερα 69 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της Βιάννου πλήθος κατοίκων όταν πληροφορήθηκαν πως μέλη της Χρυσής Αυγής σκόπευαν να περιοδεύσουν στον μαρτυρικό τους τόπο, βγήκαν από τα σπίτια τους και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού Αμιρά, προκειμένου να εμποδίσουν την πορεία των νεοναζιστών.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, η Δημοτική Αρχή, πολίτες και φορείς της ευρύτερης περιοχής, και έκαναν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ο λαός της Βιάννου, του δεύτερου μεγαλύτερου σε αριθμό θυμάτων Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στους νοσταλγούς του Χίτλερ να λερώσουν τον τόπο θυσίας.
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων,  κ. Αριστομένης Συγγελάκης, επισήμανε ότι "δεν είναι δυνατόν σε χώματα ιερά, όπου χύθηκε αίμα από τους Γερμανούς κατακτητές, να περιοδεύουν άνθρωποι με τέτοιες φασιστικές αντιλήψεις".
Το κλίμα είναι τεταμένο στα χωριά ενώ οι Κρητικοί στήνουν "μπλόκα" στη Χρυσή Αυγή. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής  βρήκαν σθεναρή αντίσταση και στους Κουνάβους, το χωριό του Ηρακλείου που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, μετά το αιματηρό περιστατικό και την άγρια συμπλοκή μεταξύ Βούλγαρων και Ελλήνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, το μπλόκο που στήθηκε στους Κουνάβους ανάγκασε τα μέλη της Χρυσής Αυγής να αλλάξουν...ρότα και να κατευθυνθούν στο Αρκαλοχώρι, ενώ τις κινήσεις τους ακολουθούσαν από κοντά πολλοί κρητικοί, δίνοντας ουσιαστικά "σήμα" και στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής να εμποδίσουν τη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει την περιοδεία της.
Ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Παύλος Μπαριτάκης σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι: "Πληροφορηθήκαμε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής προτίθενται να επισκεφτούν οργανωμένα τον Δήμο Βιάννου. Είναι ελεύθεροι να μοιράσουν τα ψηφοδέλτιά τους, γιατί αυτό επιτάσσουν οι κανόνες δημοκρατίας. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να διαλαλήσουν τα φιλοναζιστικά τους αισθήματα και τους αγκυλωτούς σταυρούς. Για τούτο και  πρώτη ίσως φορά,  η φιλόξενη Βιάννος αισθάνεται αμήχανα μπροστά σε τέτοιες επισκέψεις. Οι φιλήσυχοι κάτοικοι από τα καμένα και  αιματοβαμμένα χωριά του Δήμου Βιάννου αισθάνονται προσβεβλημένοι, όταν δέχονται επισκέψεις ομάδων που διακατέχονται από ναζιστικές αρχές και ιδέες. Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και γενικότερα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής μας, τους ενημερώνουμε ότι στον τόπο μας είναι ανεπιθύμητοι". 
Ως εκ τούτου, μετά τις έντονες αντιδράσεις, οι νεοναζιστές δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν την προγραμματισμένη περιοδεία τους στα ηρωικά και μαρτυρικά χωριά της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: