2/3/12

«Η Val di Susa είναι η δική μας Ελλάδα!»

της Νιόβης Ζαραμπούκα,
Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "Λέσχη"

Εμείς είμαστε η Ελλάδα! 
Noi siamo la Val di Susa!

Όταν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις ξεπερνούν τα σύνορα και γίνονται διεκδικήσεις όλων, τότε ξέρουμε ότι πάμε καλά!  Στη Val Di Susa κοντά στο Τορίνο της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες πορείες, ενός λαϊκού κινήματος που διαρκεί 20 χρόνια: το κίνημα NO TAV (treno alta velocita), δηλαδή "όχι στο τραίνο υψηλής ταχύτητας".


Πρόκειται για ένα σχέδιο ένωσης του Τορίνο με τη Λυών με ένα τραίνο υψηλής ταχύτητας το οποίο θα αντικαθιστούσε την υπάρχουσα γραμμή που εξυπηρετεί ήδη τη σύνδεση. Ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Τrenitalia θεωρούν αυτό το έργο άχρηστο αφού η γραμμή που υπάρχει εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες.
Όμως για άλλη μια φορά προσπαθούν να επιβάλουν τις επιλογές τους στους κατοίκους της περιοχής παρά τη θέλησή τους, μέσα από τη βία, τη συκοφάντηση και την ποινικοποίηση και δίωξη των αγωνιζόμενων κομματιών, αφού τα οικονομικά οφέλη για τις κατασκευαστικές εταιρείες είναι τεράστιο.

Ένα έργο το οποίο θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον γύρω από τα χωριά της περιοχής, ενώ παράλληλα στο σχεδιασμό του προβλέπεται η χρήση αμίαντου, υλικό το οποίο είναι καρκινογόνο. Η προβλεπόμενη διάρκεια κατασκευής είναι είκοσι χρόνια μέσα στα οποία μια κοιλάδα ολόκληρη θα μετατραπεί σε εργοτάξιο ταράζοντας τις φυσικές ισορροπίες της περιοχής. Το κόστος αυτού του έργου είναι είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ.
Τη στιγμή που η χώρα οδηγήθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα ηνία της πήρε η «τεχνική» κυβέρνηση του Mario Monti, κι ενώ παράλληλα γίνονται «συμμαζέματα» και περικοπές σε όλους τους τομείς, επιλέγεται από το ιταλικό κράτος όχι μόνο να μην κάνει πίσω, αλλά να φυλακίσει 30 διαδηλωτές των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας τον περσινό Ιούλιο, ανάμεσα στους οποίους ένας δημοτικός σύμβουλος της περιοχής και ιστορικές μορφές του κινήματος No TAV.  Παράλληλα η περιοχή του εργοταξίου μπήκε σε καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης», υπό την ευθύνη του στρατού.(ακόμη ένας «δημοκρατικός» νόμος του Berlusconi για να μπορέσει να επιβάλει στους εκάστοτε πληθυσμούς άλλων τοποθεσιών της Ιταλίας τα κατασκευαστικά του σχέδια).


Αυτή τη στιγμή μια πορεία 75.000 διαδηλωτών διασχίζει την κοιλάδα. Μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια, δε δημιουργήθηκε απλά ένα κίνημα, αλλά ένα λαϊκό κίνημα το οποίο αποφασίζει και δρα μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις και τις τοπικές επιτροπές. Πολλοί το ονομάζουν το Γαλατικό χωριό, και προσωπικά νομίζω ότι τους ταιριάζει απόλυτα ο χαρακτηρισμός. Αυτή η κοιλάδα απέδειξε τη δύναμη της οργανωμένης από τα κάτω δράσης.


Λίγες μέρες πριν διάβαζα ένα άρθρο σε ιταλικό site το οποίο έλεγε σε κάποιο σημείο: «Η Val di Susa είναι η δική μας Ελλάδα» και σήμερα σε αυτή την πορεία υπάρχουν παντού δεκάδες ελληνικές σημαίες και ένα πανό που γράφει «Εμείς είμαστε η Ελλάδα». Νομίζω ότι μια τέτοια μέρα πρέπει κι εμείς να φωνάξουμε: “Είμαστε κι εμείς η Val di Susa. NO TAV



Noi siamo la Val di Susa!

Δεν υπάρχουν σχόλια: