3/3/12

Και άλλα έκτακτα "μέτρα" μέχρι τον Μάιο για να καλυφθεί το έλλειμμα του Προϋπολογισμού!

Στα 490 εκατ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο! Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ετοιμάζει η Παπαδημιοκρατία!

Νέα βόμβα για την ελληνική οικονομία, αποτελούν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ίδια την Κυβέρνηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αυτά, από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2012 καταγράφεται και νέα μαύρη τρύπα, γεγονός που τινάζει στον αέρα όλες τις προβλέψεις και βάζει τις βάσεις για να αποφασιστούν κι άλλα, πιο σκληρά μέτρα.



Έτοιμη για να λάβει έως τον Μάιο πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους έως  και 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται  ήδη η Παπαδημιοκρατία, για να διασφαλίσει  πώς θα καλύψει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που καταγράφονται στην εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού και αναμένεται να αυξηθούν λόγω της εντεινόμενης ύφεσης!
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους τα συνολικά έσοδα σημείωσαν υστέρηση 487 εκατ. ευρώ έναντι της ετήσιας πρόβλεψης του προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες σημείωσαν υπέρβαση 812 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να ανέλθει σε 490 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 είχε σχηματιστεί πλεόνασμα 154 εκατ. ευρώ (!).
Η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους και στη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους, εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης (περίπου κατά -9,3% σε ετήσια βάση σε πραγματικές τιμές).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του Ιανουαρίου ανήλθαν στα 5.362 εκατ. ευρώ, και εμφάνισαν αύξηση κατά 395 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011. Οι κύριοι λόγοι της αύξησης σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 410 εκατ. ευρώ και των μεταβιβάσεων χρημάτων προς τα νοσοκομεία για τακτοποίηση παλαιότερων οφειλών κατά 180 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση των πρωτογενών δαπανών αντανακλά την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 674 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με πηγές από  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο  δίμηνο του 2012 θα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι ίσως υπερβεί  και το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, λόγω της ύφεσης που συνδέεται  κυρίως με τις περικοπές στα εισοδήματα και την πτώση της κατανάλωσης.
Για την αντιμετώπιση της απόκλισης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρεμβάσεις οι οποίες θα περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2012 και τις συμπεριέλαβε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2012. Εξάλλου, η προαναγγελία της επιβολής των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στο κείμενο  του νέου Μνημονίου, όπου σαφέστατα αναφέρεται: « Έχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε τον δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης. Τα διορθωτικά μέτρα, εάν κριθούν αναγκαία, θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και στις αμυντικές δαπάνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: