5/3/12

Στο ειδικό δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός για την Χρεοκοπία της Χώρας!

Ξεκινάει σήμερα στο Ρέυκιαβικ, η δίκη του Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας και ηγέτη του του συντηρητικού "Κόμματος της Ανεξαρτησίας", ο οποίος θα καθήσει στο ειδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας του, κατηγορούμενος ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας και του λαού του, αποτυγχάνοντας αρχικά να αποτρέψει και κατόπιν να αντιμετωπίσει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα το 2008.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος διότι παρέμεινε άπρακτος όταν οι μεγαλύτερες τράπεζες της μικρής αυτής νησιωτικής χώρας  κατέρρευσαν κατά την έναρξη της οικονονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην Χρεοκοπία και η ίδια η Χώρα.
Το πολυσέλιδο κατηγορητηρίο αφορά  κατηγορίες για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος του τέως πρωθυπουργού, κυρίως γιατί δεν απέτρεψε τις κινήσεις των διοικήσεων των τραπεζών Kaupthing, Landsbanki και Glitnir, τραπεζών με τεράστια – αναλογικά του μεγέθους τους – έκθεση στα subprime δάνεια και γενικότερα στη δευτερογενή αγορά αξιών, κάτι που κόστισε αρχικώς την κατάρρευση των συγκεκριμένων τραπεζών, στη συνέχεια την χρεοκοπία της Ισλανδίας και σε βάθος χρόνου σε ζημιές για ένα σύνολο διεθνών πιστωτών και τρίτων χωρών. Είναι ενδεικτικό πως τα συνολικά χρέη των τριών τραπεζών υπερέβαιναν σε μέγεθος 10 φορές το ΑΕΠ της Ισλανδίας!!!
Στην δίκη που ξεκινά στο Ρέικιαβικ, αναμένεται να εξετασθούν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων των πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα είναι ήδη προφυλακισμένοι για την ίδια υπόθεση, και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας.
Το ειδικό δικαστήριο αποτελούν πέντε μέλη του ανώτατου δικαστηρίου, ένας περιφερειακός δικαστής του Ρέικιαβικ, ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου και οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους νομικοί, που διόρισε η ισλανδική βουλή.
"Υποστηρικτές" του πρώην πρωθυπουργού και πρώην μέλη του κόμματός του προσπάθησαν να επιτύχουν την ακύρωση της δίκης, αλλά η τελευταία προσπάθειά τους με αυτό τον στόχο απορρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη. Εξάλλου πέρα από τα στοιχεία που οι ανακριτικές αρχές έχουν συλλέξει εναντίον του πρωην πρωθυπουργου,  παλαϊκή είναι και η απάιτηση η δίκη όχι μόνο να γίνει, αλλά και να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές, οικονομικές και πολιτικές, της ιστορίας της Ισλανδικής Χρεοκοπίας!
Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής της δίκης λένε ότι η ακροοματική διαδικασία μπορεί να ρίξει φως, στο γιατί το τραπεζικό σύστημα τελικά κατέρρευσε. Η Στεφανία Οσκαρσντότιρ, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, εξήγησε, «Η κρίση έπληξε σοβαρά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας» και πρόσθεσε πως «πολλοί Ισλανδοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους προστατεύσει- αυτός εξάλλου είναι ο ρόλος μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης!» Κατά την ίδια, η διαδικασία φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1990 οδήγησε στα γεγονότα του 2008.
Η δίκη του Χάαρντε θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και έχει προσελκήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να υπάρξουν αποκαλύψεις για την διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία που θα αφορούν όχι μόνο "την Χώρα των ψαράδων" αλλά και ολόκληρη την  "Ευρώπη των ...επενδυτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: