9/12/11

Γερμανική Δημοσιονομική "Φυλακή" η Ευρωζώνη, με τον ρόλο της Γκεστάπο να τον αναλαμβάνει η Γαλλία!


Γερμανικό Δημοσιονομικό Νταχάου η Ευρωζώνη!!!
Προς διάσπαση η Ευρωπαϊκή Ένωση!
Μπροστά σε ένα σχεδόν σίγουρο ιστορικό διαζύγιο με την Βρετανία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η συμφωνία που επετεύχθη τελικά στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής υπογράφηκε από τους ηγέτες όλων σχεδόν των χωρών εκτός από την Βρετανία.
Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται η υπογραφή μιας νέας διακυβερνητικής Συμφωνίας μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης και όσες άλλες το επιθυμούν, που θα θεσμοθετεί έναν απαραβίαστο δημοσιονομικό κανόνα που δεν θα επιτρέπει μεγάλα χρέη για τις χώρες μέλη. Σύμφωνα, με την επίσημη αρχική δήλωση των "17" θα εισαχθεί ο κανόνας των ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών. Αυτό σημαίνει πως το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα (το έλλειμμα χωρίς τις θετικές ή αρνητικές κυκλικές επιπτώσεις της οικονομίας), δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, αυτός ο κανόνας θα ενσωματωθεί στα εθνικά συντάγματα (ή σε κανονιστικές διατάξεις ισοδύναμου επιπέδου), διαλύοντας έτσι τα όποια ίχνη δημοκρατίας είχαν απομείνει στο "ζήτημα" της δημοσιονομικής πολιτικής! Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αυτό που θα επιβεβαιώνει την μεταφορά αυτού του κανόνα στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών! Προκειμένου να μπορούν να εφαρμοστούν οι ως άνω κατευθύνσεις θα υπάρχουν "διορθωτικοί μηχανισμοί" οι οποίοι θα ορίζονται από κάθε κράτος-μέλος στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν. Όποιο κράτος μέλος είτε δεν επιθυμεί είτε δεν μπορεί να ακολουθήσει όλα τα παραπάνω, θα εισάγεται σε ένα καθεστώς αυστηρότερης "επιτήρησης". Πλέον, όποιο κράτος μέλος μπαίνει στο καθεστώς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, θα υποβάλει τους προϋπολογισμούς του και το οικονομικό του πρόγραμμα προσαρμογής, για έγκριση στην Κομισιόν αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών! 
Στη σημερινή συμφωνία προβλέπεται ακόμα η επίσπευση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ο οποίος θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2012 και όχι το 2013, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Τα κεφάλαια του ESM θα ανέλθουν τελικά στα 500 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ λιγότερα από ότι ανέμεναν ορισμένοι αναλυτές. Και φυσικά, αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε καν ως ασπιρίνες σε καρκινοπαθή, από τη στιγμή που μόνο το δημόσιο χρέος της Ιταλίας προσεγγίζει τα €2 τρις!
O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013. Επιπλέον, οι αποφάσεις στο μέλλον για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς χώρες μέλη δεν θα λαμβάνονται με την αρχή της ομοφωνίας, αλλά με ειδική πλειοψηφία 85% προκειμένου να επισπεύδεται η λήψη αποφάσεων και οι μικρότερες χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα να τις μπλοκάρουν όταν απειλείται η σταθερότητα του ευρώ. Ουσιαστικά οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15 %.
Μια μεγάλη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ότι ο ESM δεν θα έχει τελικά τη δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα και δεν θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ. Εάν ο ESM αποκτούσε τραπεζική ιδιότητα, μια πρόταση που είχε κάνει ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας. Οι Γερμανοί όμως φοβούνταν ότι το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, και θα οδηγούσε την ΕΚΤ αναγκαστικά στο "να κόψει χρήμα", πράγμα που οι Γερμανοί σε αυτήν την φάση δεν θέλουν με κανένα τρόπο, καθώς θα επηρεάσει το εμπορικό τους ισοζύγιο. Επιπλέον, το μοντέλο αυτό, δηλαδή της χρηματοδότησης κρατών μέσω της ΕΚΤ, απαγορεύεται από τις μέχρι σήμερα ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια άμεση απάντηση στην κρίση, οι 17 ηγέτες αποφάσισαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους έως και 200 δισ. ευρώ. Βάσει της συμφωνίας, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης θα διαθέσουν τα κεφάλαια αυτά στο ΔΝΤ το οποίο θα χρηματοδοτεί στη συνέχεια προγράμματα στήριξης ευρωπαϊκών χωρών.
Η απόφαση των ευρωπαίων ηγετών προβλέπει επίσης την ριζική αλλαγή του PSI, δηλαδή στο μέλλον οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα καλούνται να λάβουν μέρος στις αναδιαρθρώσεις του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.Η παραπάνω απόφαση για το PSI είναι ουσιαστικά μια μεγάλη νίκη των Τραπεζών και των Ιδιωτών Επενδυτών σε Κρατικά Ομόλογα! Από εδώ και στο εξής, σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, θα ισχύουν μόνο οι κανόνες του ΔΝΤ.
«Όσον αφορά την εμπλοκή των ιδιωτών το αποκαλούμενο PSI, κάναμε μια μεγάλη στροφή στην πολιτική μας: από εδώ και πέρα θα βασιζόμαστε στις αρχές και τα δόγματα του ΔΝΤ», είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι και συνέχισε τονίζοντας: «Για να το θέσω πιο απλά, η πρώτη μας προσέγγιση στο PSI, που είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα στις αγορές, τελείωσε».
Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε απόφαση για την έκδοση κοινών ομολόγων, αν και μέσα στο κείμενο του προοίμιου γίνεται λόγος για μελλοντική χρήση του αφού πρώτα εμπεδωθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι 23 από τις 27 χώρες της ΕΕ συμφωνησαν στην υπογραφή της νέας διακυβερνητικής συμφωνίας και όχι στην τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς αυτό προσέκρουε στις αντιρρήσεις των Βρετανών.
Το τελικό κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής υπογράφουν οι 17 χώρες της ευρωζώνης καθώς και άλλες 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες (μέχρι τις 27 της ΕΕ) είναι η Σουηδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Βρετανία. Οι πρώτες τρεις ζήτησαν να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια τους ενώ η Βρετανία ζήτησε να υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο στη συμφωνία για την εξαίρεση του χρηματοπιστωτικού τομέα της από τις ευρωπαϊκές συνθήκες κάτι που οι υπόλοιποι εταίροι δεν δέχτηκαν.

H Γερμανία και η Γαλλία ήθελαν να επιβάλλουν ομόφωνα την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να υπάρχουν κανόνες για τα χρέη των κρατών και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Αλλά η Βρετανία αρνήθηκε να γίνει κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, αφού θεωρεί ότι οι τυχόν αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τη χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο Ντέιβιντ Κάμερον άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του μπορεί να μπλοκάρει ορισμένες αποφάσεις που θα εμπλέκουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Οι θεσμοί της ΕΕ, ανήκουν στην ΕΕ, ανήκουν στους 27» είπε χαρακτηριστικά. Αναλυτές θεωρούν ότι το σημερινό σχίσμα Βρετανίας-ΕΕ μπορεί να αυξήσει τους ευρωσκεπτικιστές στο Λονδίνο ώστε να ζητήσουν δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Βρετανία μετέχει από το 1973. Πάντως ο Κάμερον έχει δηλώσει στο παρελθόν αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη χαρακτηρίζοντάς την καταστροφική για τα βρετανικά συμφέροντα.
Σαρκοζί και Μέρκελ τόνισαν ότι η νέα διακυβερνητική Συνθήκη θα προχωρήσει ακόμα και με 25 χώρες, στην περίπτωση που και η Ουγγαρία παραμείνει εκτός μαζί με την Βρετανία.
«Αυτή η Σύνοδος θα μείνει στην Ιστορία», είπε ο ο Νικολά Σαρκοζί, και συνέχισε «Θα θέλαμε μια ομόφωνη συμφωνία και των 27. Αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω της διαφωνίας των βρετανών φίλων μας. Οπότε θα προχωρήσουμε σε μια συνθήκη ανάμεσα στους 17, αλλά ανοικτή στους άλλους». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για συμφωνία που «δημιουργεί νέα βάση για την εμπιστοσύνη προς το ευρώ», τονίζοντας ταυτόχρονα, ως μήνυμα προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, ότι ένα «σταθερό ευρώ είναι σημαντικό και για τη Βρετανία». Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. «Υπήρξε ευρεία συμφωνία για δημοσιονομική πειθαρχία και διακυβέρνηση. Η δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ και ευχήθηκε σε όλους μας... Καλά Χριστούγεννα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: