19/12/11

Τη Στρατιωτική Αστυνομία επιστρατεύει η Πορτογαλία!!!



Η λιτότητα φέρνει εγκληματικότητα και η εγκληματικότητα θα φέρει αυστηρότερη ...αστυνόμευση. Αυτή είναι η εξίσωση που απασχολεί την κυβέρνηση της Λισσαβόνας, η οποία βεβαίως δεν συζητεί κάποια λύση στο πρόβλημα της εγκληματικότητας που θα προβλέπει χαλάρωση της λιτότητας, διότι απλούστατα... δεν την αφήνουν οι πιστωτές της. 
«Η κυβέρνηση θα προτείνει σύντομα αλλαγή της νομοθεσίας, που θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών αστυνομικών δυνάμεων», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Πορτογαλίας Πάουλα Τεξέιρα ντα Κρουζ, έπειτα από συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με τους αρχηγούς της Αστυνομίας Πόλεων και της Στρατιωτικής Αστυνομίας. Είναι προφανές ότι η εξαγγελθείσα συνεργασία μεταξύ «διαφορετικών αστυνομικών δυνάμεων» αφορά τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας Πόλεων και της Στρατιωτικής Αστυνομίας. 
Οπως σημείωσε η πορτογαλίδα υπουργός, «πρέπει να διαφυλάξουμε την ηρεμία και την ασφάλεια στη χώρα». Η Τεξέιρα ντα Κρουζ εξήγησε ότι «θα ληφθούν μια σειρά διοικητικών και νομοθετικών μέτρων για την καλύτερη συνεργασίας όλων των δυνάμεων διασφάλισης της τάξης που διαθέτει η χώρα». 
Το τελευταίο 12μηνο, που έχει κορυφωθεί η κρίση, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μιαν αύξηση των κλοπών κατά 30% και των κρουσμάτων οργανωμένου εγκλήματος κατά 5%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια, το Οργανωμένο Εγκλημα και την Τρομοκρατία (OSCOT). 
Την περασμένη εβδομάδα η πορτογαλική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από επιθέσεις που σημειώθηκαν από αγνώστους σε δύο σταθμούς των διοδίων στη χώρα. Στο ένα περιστατικό ένας υπάλληλος της εταιρείας είσπραξης των διοδίων δολοφονήθηκε από τους αγνώστους ληστές. 
Τους τελευταίους μήνες τοποθετήθηκαν σταθμοί διοδίων σε τέσσερις αυτοκινητόδρομους της Πορτογαλίας σε μια προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και βελτίωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, που δανείζεται, ως γνωστόν, από το ΔΝΤ και την ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. 
Η OSCOT διευκρινίζει ότι η αύξηση της εγκληματικότητας δεν συνδέεται με τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις που πραγματοποιούν οι Πορτογάλοι σε πολλές πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα. Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Ζοζέ Μανουέλ Ανές μιλώντας, ωστόσο, στο Bloomberg δήλωσε ότι «υπάρχει ευθεία σχέση μεταξύ της κλιμάκωσης της λιτότητας και της αύξησης της εγκληματικότητας στην Πορτογαλία».

Πηγή: εφημερίδα "Βήμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: