16/11/11

Βαθαίνει η ΟικονομικήΎφεση- Τριγμοί στην Ευρώπη!

Προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη!
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ημερησία».
Με προχώματα πρωτίστως τη Γερμανία και δευτερευόντως τη Γαλλία -όπου οι καταναλωτές στήριξαν την ανάπτυξη- η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% το γ΄τρίμηνο του έτους, οδεύοντας ωστόσο σε σχεδόν βέβαιη ύφεση στα τέλη του έτους και τις αρχές του επόμενου. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, με την κρίση χρέους να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο αρνητικά το οικονομικό και καταναλωτικό κλίμα. Οι πρόδρομοι δείκτες προμηνύουν ύφεση το δ΄τρίμηνο και πέρα από αυτό, σχολίασε ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics, με τους περισσότερους αναλυτές να θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια νέα μείωση επιτοκίου του ευρώ στη σύνοδο της ΕΚΤ στις αρχές Δεκεμβρίου. Το 84% των διαχειριστών κεφαλαίων που μετείχαν σε δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch αναμένει εξασθένιση της ευρωπαϊκής οικονομίας εντός του δωδεκαμήνου, με ένα μεγάλο ποσοστό, 72%, να προβλέπει τώρα ύφεση για το 2012,
Επιδείνωση!
Ακόμη και η Γερμανία οδηγείται σε ύφεση, με τον πρόδρομο δείκτη οικονομικού κλίματος Zew να υποχωρεί επί ένατο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο, στις -55,2 μονάδες από -48,3 τον Οκτώβριο, διαμορφούμενος σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο των προβλεπόμενων -52 μονάδων. Το ινστιτούτο επισημαίνει τη σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, αποδίδοντάς την στην κυβερνητική κρίση σε Ιταλία και Ελλάδα, στα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη και στο χειρότερο κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος του ινστιτούτου ZEW, Μίχαελ Σρέντερ, είπε πως οι κίνδυνοι για τεχνική ύφεση έχουν αυξηθεί, και πως αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, με πιθανότερο το α΄τρίμηνο του 2012. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% το γ΄τρίμηνο και κατά 2,6% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2010, ενώ τα στοιχεία για το β΄τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σε +0,3% από +0,1 προηγουμένως.
Η δεύτερη οικονομία που «στήριξε» την ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρωζώνης ήταν η γαλλική, που το γ΄τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 0,4%. Η μοναδική χώρα που κατέγραψε ισχυρότερους ρυθμούς από τις δύο «ισχυρές» της Ευρώπης ήταν η Εσθονία (+0,8%). Στην Ισπανία η οικονομία παρέμεινε στάσιμη, ενώ στις περισσότερες χώρες το ΑΕΠ συρρικνώθηκε (κατά 0,7% στην Κύπρο, κατά 0,4% στην Πορτογαλία και κατά 0,3% στην Ολλανδία).
Εκτός από τη Γερμανία, φόβοι εκφράζονται και για τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι είναι ανήσυχοι, καθώς το κλίμα επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, και οι ιδιωτικές επενδύσεις συρρικνώνονται. Η Κομισιόν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το γαλλικό ΑΕΠ το 2012, στο 0,6% από 1% που είναι οι επίσημες προβλέψεις του Παρισιού.
Κατά 5,2% συρρικνώθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο!
Με ρυθμό 5,2% συρρικνώθηκε το ελληνικό ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2011, χαμηλότερο από το 7,4% του δευτέρου και το 8,3% του πρώτου τριμήνου, με τη χώρα να παραμένει σε ύφεση για τέταρτο διαδοχικό έτος. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανη μία βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ σημειώνουν πως η εξέλιξη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο ενισχύει τις ενδείξεις για παραμονή του σε αρνητικό έδαφος και το 2012.
Στην «καρδιά» της ελληνικής ύφεσης, της χειρότερης που βιώνει η οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται η καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης, υπό το βάρος των πρόσθετων φόρων και της δραματικής ανόδου της ανεργίας, η οποία εκτινάχθηκε στο 18,4% τον Αύγουστο, που είναι και ο μήνας για τον οποίο έχουμε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτική των δυσοίωνων προοπτικών για την Ελλάδα στους επόμενους μήνες είναι και η τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν, που αναμένει παραμονή της ανεργίας στην Ελλάδα στην περιοχή του 18,5% την προσεχή διετία.
Κυβέρνηση και τρόικα έχουν στηρίξει το Μνημόνιο στην αναθεωρημένη πρόβλεψη για μέση μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 5,5%, με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ είναι μη εποχικά διορθωμένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη -με τα δεδομένα των τριών τριμήνων- για το εάν η εκτίμηση του 5,5% θα επιβεβαιωθεί, με αναλυτές, πάντως, να θεωρούν πως είναι πιθανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: