2/11/11

Βαθαίνει η ύφεση και στην Γερμανία!

Βαθύτερη η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη! 
Γερμανία: Άνοδος της ανεργίας στο 7%, τον Οκτώβριο!


Μεγαλύτερη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, ακόμη και σε σχέση με τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, δείχνουν τα τελικά στοιχεία της εταιρίας Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο δείκτης PMI, ο οποίος δίνει μία εκτίμηση της δραστηριότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 47,1 μονάδες από τις 48,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της παραγωγής.
Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που καλύπτονται από την έρευνα της Markit σημειώθηκε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, με εξαίρεση την Ιρλανδία, η οποία φαίνεται ότι κινήθηκε οριακά σε θετικό έδαφος (50,1 μονάδες).
Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφεται μείωση στη Γερμανία (49,1 μονάδες) για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Τη χαμηλότερη επίδοση είχε ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας (40,5 μονάδες), ενώ και η ιταλική βιομηχανία σημείωσε μεγάλη κάμψη (43,3 μονάδες).
Οι νέες παραγγελίες στις βιομηχανίες της Ευρωζώνης μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης να καταγράφεται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
Μείωση σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές.
Η απασχόληση αυξήθηκε για 18ο μήνα, αλλά με τον ασθενέστερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2010.
Ο οικονομολόγος της Markit κ. Ρομπ Ντόμπσον υποστήριξε ότι, «τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI για τη μεταποίηση αντανακλούν την έντονη αντιστροφή της πορείας για τον κλάδο που ήταν επικεφαλής στην οικονομική ανάκαμψη. Η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις από τα μέσα του 2009, μέσα σε ένα πλαίσιο ασθενών εγχώριων συνθηκών αγοράς, της εξελισσόμενης κρίσης χρέους και της επιδεινούμενης προοπτικής για την παγκόσμια οικονομία».
Την ίδια ώρα μια άλλη έκθεση έδειξε "απροσδόκητη" αύξηση της ανεργία στη Γερμανία τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων, εποχιακά προσαρμοσμένος, αυξήθηκε κατά 10.000 άτομα.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν (!!!) μείωση των ανέργων κατά 10.000 άτομα. Αντίθετα το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 7% από 6,9%.
«Είναι πολύ νωρίς να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αλλαγή τάσης στην αγορά εργασίας, αλλά φαίνεται ότι εξασθενούν οι δυνάμεις της ανάπτυξης», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρίας HSBC Trinkhaus & Burkhardt, προσθέτοντας ότι «η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης εξασθενεί περισσότερο από τις εκτιμήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: