13/11/11

Bank of America: Η Ελλάδα στον δρόμο της άτακτης χρεοκοπίας!

Ζοφερές προβλέψεις από την  Bank of America – Merrill Lynch για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης! 

Στο συμπέρασμα πως οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου δεν είναι αρκετές για να διασφαλιστεί η "ισορροπία" στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος η χώρα να  κυλήσει σε "άτακτη χρεοκοπία", καταλήγουν οι αναλυτές της αμερικανικής Bank of America – Merrill Lynch, σε έκθεσή τους. 
Στην ίδια έκθεση οι αναλυτές της Bank of America – Merrill Lynch προβλέπουν διολίσθηση της Ευρωζώνης σε ύφεση μέσα στο 2012 αιτιολογώντας αυτή την αρνητική τους στάση στα – κατά τη γνώμη τους – εμπόδια που θέτει η ίδια η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Συγκεκριμένα, αναθεωρούν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ευρωοικονομία λέγοντας πως βασικά εμπόδια είναι: οι αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες της Ευρωζώνης, η δεινή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών και το «σφιχτό» πιστωτικό περιβάλλον στην πραγματική οικονομία και η πολιτική αβεβαιότητα. 
Στην γλώσσα των αριθμών οι αναλυτές της Bank of America – Merrill Lynch αναμένουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 0,6% το 2012 κι αυτό είναι η πιο σημαντική ανατροπή καθώς στην προηγούμενη πρόβλεψή τους έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,8%!
Ειδικότερα για την Ελλάδα η έκθεση της Bank of America – Merrill Lynch κάνει λόγο για «γεγονότα των τελευταίων ημερών που κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μπορεί να διαχυθεί η κρίση». Δεν αποκλείεται συνεπώς μια «άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας». Οι αναλυτές της Bank of America – Merrill Lynch εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μια άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, το οποίο τουλάχιστον μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστη «απειλή» προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Η κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα διογκώνεται», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, «ενώ το πρόγραμμα της Τρόικας που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο δείχνει ότι δύσκολα θα αποδειχθεί βιώσιμο καθώς δεν θα καταφέρει παρά μόνο να μειώσει το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% έως το 2020». 
Τέλος για την Ιταλία η αμερικανική τράπεζα σχολιάζει πως η κατάστασή της καθίσταται όλο και πιο ανησυχητική. Μάλιστα στην έκθεση εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον κι αυτή ακόμα η εποπτεία της Ιταλίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: