13/11/11

Ίταμος των Ιμαλαΐων: Το δένδρο κατά του καρκίνου κινδυνεύει με εξαφάνιση!


Με εξαφάνιση κινδυνεύει ο Ίταμος των Ιμαλαΐων  που χρησιμοποιείται στην ιατρική για την παρασκευή του φαρμάκου Taxol κατά του καρκίνου.
Η καταστροφή του Taxus contorta για λήψη των φυσικών αντικαρκινικών ουσιών του  φλοιού του, το οδηγεί σε εξαφάνιση!



Στη νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCN) στην οποία αναφέρονται τα είδη χλωρίδας και πανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση περιλαμβάνεται το δέντρο Taxus contorta (Ίταμος των Ιμαλαΐων) που φύεται στα Ιμαλάια, το Αφγανιστάν και την Ινδία. O φλοιός του δέντρου διαθέτει σπάνιες "ουσίες" που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός εξειδικευμένου χημειοθεραπευτικού αντικαρκινικού φαρμάκου.
Τη δεκαετία του 1960 ερευνητές που εργάζονταν σε ένα πρόγραμμα του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο φλοιός του δέντρου Taxus contorta διαθέτει τις ουσίες "ταξάνες". Πρόκειται για φυτικές ουσίες που φάνηκε ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Η ανακάλυψή τους οδήγησε στη δημιουργία του φαρμάκου taxol που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου (ωοθηκών, μαστού κ.α.). 

Ίταμος των Ιμαλαΐων.


Επειδή οι ποσότητες ταξανών που απαιτούνται για την παραγωγή φαρμάκων είναι πολύ μεγάλες το δέντρο έφθασε να απειλείται. Μέχρι πέρυσι η ετήσια έκθεση της ΙUCN είχε τοποθετημένο το δέντρο στην λίστα των «ευπαθών» ειδών αλλά όπως φαίνεται το πρόβλημα επιδεινώθηκε και το Taxus contorta απειλείται πλέον με εξαφάνιση.
Οι ειδικοί αναφέρουν πάντως ότι οι πολύτιμες ταξάνες μπορούν να ληφθούν από το δέντρο μόνο μέσω του κλαδέματός του και χωρίς να χρειάζεται η ολοκληρωτική καταστροφή του. Με αυτήν την τακτική μπορεί να διασωθεί τελικώς το δέντρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Η συγκομιδή και το εμπόριο θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι γίνονται με βιώσιμο τρόπο, ενώ θα πρέπει να ενταθεί η καλλιέργεια των φαρμακευτικών αυτών δέντρων ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό τους στην άγρια φύση», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Craig Hilton-Taylor, επικεφαλής της ομάδας για την «Κόκκινη Λίστα» της IUCN. Πάντως τα τελευταία χρόνια το taxol παράγεται «ημισυνθετικά», ενώ γίνονται προσπάθειες για την ανεύρεση τρόπων της πλήρως συνθετικής παραγωγής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: