11/7/11

Διάσωση της Ευρωζώνης μέσω... επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας!

Ετοιμοι να αποδεχθούν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τους Financial Times και το Reuters, καθώς οι εξελίξεις στην ευρωζώνη προσλαμβάνουν δραματικό χαρακτήρα, με την Ιταλία να μπαίνει στο στόχαστρο των αγορών. Διπλασιασμό των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης στα 1,5 τρισ. ευρώ επιδιώκει η ΕΚΤ, σύμφωνα με την γερμανική Die Welt, προκειμένου να διασωθεί και η Ιταλία...


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Έθνος".
Για διπλασιασμό των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης στα 1,5 τρισ. ευρώ, κάνει λόγο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι με αυτό τον τρόπο προετοιμάζονται να συμπεριλάβουν στις χώρες με πακέτα διάσωσης και την Ιταλία. Την ίδια ώρα οι Financial Times γράφουν πως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.Οι εξελίξεις αυτές, οδήγησαν στην μεγαλύτερη πτώση του ευρώ εδώ και δυο εβδομάδες έναντι του δολαρίου και γεν καθώς οι αγορές, καθώς η Ιταλία μπαίνει στο στόχαστρο των χρηματαγορών και η επιμόλυνση από την Ελλάδα, βρίσκεται προ των πυλών, μεταδίδει το Bloomberg.

Βασικός στόχος η μείωση του χρέους!
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες για πρώτη φορά προετοιμάζονται να αποδεχθούν ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που θα αποτελεί μέρος ενός νέου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο θα φέρει το συνολικό χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα" γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times και προσθέτουν:
"Η νέα στρατηγική, η οποία θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις από πλευράς των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας για μείωση του χρέους, όπως περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων. Επίσης σηματοδοτεί την πιθανή εγκατάλειψη του γαλλικού σχεδίου για μετακύληση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες. Ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του βάρους του χρέους της Ελλάδας τόσο μέσω δράσεων του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα", δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις!


Επείγει το δεύτερο ελληνικό πακέτο.
Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι εάν στη σημερινή τους συνεδρίαση, "οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποδεχθούν την ιδέα είτε της μετακύλησης των ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες και ασφαλιστικές, είτε την ιδέα της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με νέα, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει πιο γρήγορα ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αυτό στην πράξη θα σημαίνει ότι θα αποδεχθούν μια χρεοκοπία προκειμένου να επιτύχουν μια διαγραφή στην αξία του υπέρογκου ελληνικού χρέους που θα το κάνει βιώσιμο".
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν για το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση δεύτερου πακέτου - το οποίο η Ελλάδα χρειάζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου - θα μπορούσε να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αδύναμες οικονομίες της περιοχής, προκαλώντας μεγαλύτερη επιμόλυνση, μεταδίδει το Reuters.
"Πρέπει να κινηθούμε [για το θέμα της Ελλάδας] μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου όπως λέει η Γερμανία. Είναι πολύ αργά και οι αγορές θα μας κάνουν το πληρώσουμε" δηλώνει στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: