11/7/11

Νότιο Σουδάν: Ενα νέο κράτος γεννήθηκε!

To Νότιο Σουδάν ζει τις πρώτες ώρες της ιστορίας του. Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θεωρείται η 54η χώρα της Αφρικής και η 193η των Ηνωμένων Εθνών! Εχει πρωτεύουσα την Τζούμπα και μια σημαία πολύχρωμη με μια μαύρη γραμμή (για τους έγχρωμους κατοίκους της), μια κόκκινη (για το αίμα που χύθηκε για να αποκτήσει την ανεξαρτησία της), μια πράσινη (εύφορο έδαφος), με το λευκό που συμβολίζει την ειρήνη, ένα μπλε τρίγωνο για το Νείλο και τέλος ένα κίτρινο αστέρι για την ενότητα 10 κρατιδίων που το συναπαρτίζουν.

Το νέο αυτό κράτος έχει ανάγκη από πολλά πράγματα για να επιβιώσει και οι συμβολισμοί ενδέχεται να το βοηθήσουν σε αυτό. Γιατί γεννήθηκε από τη διάσπαση του Σουδάν σε βόρειο και νότιο, είναι αποτέλεσμα μιας συνθήκης ειρήνης η οποία τερμάτισε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο δεκαετιών κι όρισε να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα εάν επιθυμεί διάσπαση ή όχι. Διότι μπορεί να είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου αλλά θα πρέπει να τα διαπραγματευτεί με το βόρειο Σουδάν το οποίο διαθέτει όλους τους αγωγούς. Επίσης, υπολογίζεται ότι το Νότιο Σουδάν θα λάβει με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενα ποσό μεγάλο μεν, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να φροντίσει να το διοχετεύσει με διαφάνεια, υπευθυνότητα και με γνώμονα να επενδυθεί στους τομείς που χρήζουν περισσότερων επενδύσεων αλλά και συμβάλλοντας σε μια δικαιότερη διανομή του πλούτου. Υπενθυμίζεται πως η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν είναι μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, με το χειρότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, με τα περισσότερα παιδιά κάτω των 13 ετών να μην πηγαίνουν σχολείο, με το 84% των γυναικών να είναι αναλφάβητο.
Το ξεπούλημα στους «επενδυτές» άρχισε πριν από την ανεξαρτησία!

Το Νότιο Σουδάν έχει ήδη παραχωρήσει το 10% της έκτασής του σε εξευτελιστικές τιμές!
Μια νέα χώρα γεννιέται στην Αφρική. Επειτα από 22 χρόνια εμφυλίου πολέμου, δύο εκατομμύρια νεκρούς κι ένα δημοψήφισμα, το Νότιο Σουδάν κηρύσσει σήμερα επισήμως την ανεξαρτησία του από τον Βορρά με μια τελετή στην οποία θα δώσουν το «παρών» 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθώς και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Η ανεξαρτησία, όμως, που κατάφερε να κατακτήσει το Νότιο Σουδάν με έναν πόλεμο φαίνεται να χάνεται από ένα σκανδαλώδες εμπόριο γης. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς», περισσότερο από το 10% του εδάφους της νεότευκτης χώρας έχει ήδη εκχωρηθεί σε «επενδυτές» με καθόλου διαφανείς διαδικασίες. «Οι Σουδανοί του Νότου κέρδισαν τον πόλεμο αλλά χάνουν τη γη τους», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Γιαν Λανγκ, επικεφαλής της οργάνωσης NPA που συγκέντρωσε τα στοιχεία. «Με τον ρυθμό που χάνουν τη γη τους δεν θα μείνει μέρος για να θάψουν τους νεκρούς», προσθέτει.
Στη μοιρασιά συμμετέχουν ξένες εταιρείες, ιδιώτες αλλά και κυβερνήσεις που βλέπουν στο Νότιο Σουδάν μια νέα πηγή εσόδων από τις καλλιέργειες, τα βιοκαύσιμα και τη δασοκομία. Οι ποικιλώνυμοι επενδυτές έχουν υπογράψει συμβάσεις για την εκμετάλλευση περίπου 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή μεγαλύτερης έκτασης από αυτήν που καλύπτει η Πελοπόννησος. «Τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά, δεν περιμέναμε ότι θα βρίσκαμε τέτοια στοιχεία», σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης Ντέιβιντ Ντενγκ. Στα χέρια των επενδυτών κατέληξαν τα πιο γόνιμα εδάφη του Νότιου Σουδάν. Σε κάποιες περιπτώσεις η συμφωνία έγινε με τοπικούς φύλαρχους οι οποίοι παραχώρησαν τη γη με αντάλλαγμα «μερικά μπουκάλια ουίσκι». «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι επενδυτές εμφανίστηκαν εδώ αμέσως μετά τον πόλεμο. Πλησίαζαν κάποιον φύλαρχο ή τοπικό αξιωματούχο και μέσα σε λίγες ώρες έπαιρναν τη γη για ψίχουλα», σύμφωνα με τον Γιαν Λανγκ. Δεν ήταν λίγες οι συμφωνίες που η τιμή του στρέμματος δεν ξεπερνούσε το μισό ευρώ.

Σε δύο από τις μεγαλύτερες και πλέον αμφιλεγόμενες συμφωνίες εμπλέκονται αμερικανικές εταιρείες. Μια εταιρεία που εδρεύει στο Τέξας, η Nile Trading and Development, πλήρωσε 19.000 ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης 6 εκατ. στρεμμάτων για 49 χρόνια και με οψιόν στο συμβόλαιο η έκταση να γίνει 10 εκατ. στρέμματα εάν αποδειχθεί επωφελής η επένδυση. Ο Αμερικανός Φίλιπ Χέιλμπεργκ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Αφρική το 2009 όταν απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε μια έκταση 4.000 τετρ. χιλιομέτρων. Μικρή λεπτομέρεια: ως συνέταιρος του «επενδυτή» εμφανίζεται ο γιος ενός πολέμαρχου, του Παουλίνο Ματίπ, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από το Βόρειο Σουδάν και κατηγορείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις για βιαιότητες. Ενα νέο κράτος γεννιέται στην Αφρική - αλλά με εκείνα τα παλιά υλικά που ταλαιπωρούν τη Μαύρη Ηπειρο.
*****************
Πηγές: εφημερίδες "Αγγελιοφόρος" και "Νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: