29/7/11

Το επικό ταξίδι ενός κούγκαρ...

Διήνυσε 2.415 χλμ. στις ΗΠΑ για να χάσει τελικά τη ζωή του κάτω από τις ρόδες ενός 4x4!
 
 
Ενα ταξίδι 2.415 χιλιομέτρων, πρωτοφανές σε έκταση για το είδος του, έκανε ένα κούγκαρ, ή «πούμα» ή «λιοντάρι του βουνού», στις ΗΠΑ σε αναζήτηση, κατά πάσα πιθανότητα, θηλυκής συντροφιάς.
Πού και πού κάποιος στη Μινεσότα, το Ουισκόνσιν, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, κατήγγειλε πως είδε ένα κούγκαρ να περιφέρεται - έξω από ένα σχολείο, κοντά σε πολύβουους αυτοκινητόδρομους... Ανοησίες, έλεγαν οι τοπικές αρχές.
Μια φορά και έναν καιρό τα κούγκαρ απαντούσαν πράγματι σε ένα μεγάλο κομμάτι των ΗΠΑ, όμως τώρα πια το φυσικό τους περιβάλλον έχει συρρικνωθεί, ζουν μόνο σε απομονωμένες περιοχές των δυτικών Πολιτειών. Ακόμα και αν ήταν πράγματι κούγκαρ, προσέθεταν, σίγουρα θα δραπέτευσε από κάποιον τοπικό ζωολογικό κήπο ή από κάποιο εκκεντρικό σπίτι, όπου το κρατούσαν ως pet.
Η αλήθεια άρχισε να αποκαλύπτεται στις 11 Ιουνίου, όταν το επικό ταξίδι του κούγκαρ διακόπηκε απότομα, σε έναν αυτοκινητόδρομο του Κονέκτικατ, κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου 4x4.
 
 
Δείγματα DNA που ελήφθησαν από το άγριο ζώο συγκρίθηκαν με άλλα από περιττώματα, αίμα και τρίχες που είχαν βρεθεί σε άλλες Πολιτείες. Και με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώθηκε ότι το νεαρό αρσενικό, που ήταν μεταξύ δύο και πέντε ετών και ζύγιζε περίπου 10 κιλά, είχε διασχίσει σχεδόν τη μισή Αμερική.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως ξεκίνησε από το Μπλακ Χιλς, μια δασώδη περιοχή της Νότιας Ντακότα που αποτελεί και ζώνη αναπαραγωγής για τα λιοντάρια του βουνού. Είναι σύνηθες για ένα κούγκαρ, όταν ενηλικιώνεται, να εξορμά σε αναζήτηση «δικής του» περιοχής και θηλυκών. Αλλά σπανίως ταξιδεύει περισσότερα από 170 χιλιόμετρα προτού εγκατασταθεί σε νέο περιβάλλον.
«Είναι ένα απίστευτο ταξίδι για ένα θηλαστικό, χειροπιαστή απόδειξη της αντοχής και της προσαρμοστικότητας του είδους», δήλωσε ο Ντάνιελ Εστι, από το υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας του Κονέκτικατ. Τα όρια της αντοχής του δυστυχώς , ήταν 4χ4!...
***********************
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: