29/7/11

Δεν ξεπουλάει απλά- ακόμη χειρότερα η Κυβέρνηση καταστρέφει το Φυσικό Περιβάλλον της Χώρας μας!

Η κυβέρνηση παραδίδει την χώρα στα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων! 


Η τουριστική κατοικία "επελαύνει" και απειλεί το φυσικό περιβάλλον!
Tην έντονη αντίδραση δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων προκαλεί η "επιδρομή" της τουριστικής κατοικίας με δυσμενέστερους όρους συγκριτικά με το χωροταξικό πλαίσιο τουρισμού του Γ. Σουφλιά, το οποίο είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και η σημερινή κυβέρνηση ζητούσε την απόσυρσή του, σε άσχετο νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».


Ανοιχτή επιστολή δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων στους βουλευτές
Οι δέκα οργανώσεις προειδοποιούν με ανοιχτή επιστολή τους προς τους Έλληνες βουλευτές ότι η μαζική κατασκευή τουριστικών κατοικιών ενδέχεται να αλλοιώσει μόνιμα ολόκληρες περιοχές, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά, με αμφίβολο οικονομικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο. Οι Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Greenpeace, MOm και WWF χαρακτηρίζουν αδιανόητη τη μη υποβολή του σχεδίου σε δημόσια διαβούλευση και οπισθοδρόμηση, ενώ εστιάζουν στην παντελή απουσία μελετών που να τεκμηριώνουν τη ζήτηση για τουριστικές κατοικίες της μορφής που εισάγει το νομοσχέδιο. Προκαταβολικά ξεκαθαρίζουν πως η μόνη περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη λύση για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας είναι η κατ' απόλυτη προτεραιότητα ανάδειξη, ανακαίνιση και εκ νέου χρήση των πολλών και διάσπαρτων εγκαταλελειμμένων οικισμών ανά την επικράτεια.
Αναλυτικότερα υπογραμμίζουν ότι το νομοσχέδιο επιδεινώνει τους όρους δόμησης σε ευαίσθητες περιοχές. Στα κατοικημένα νησιά, πλην Κρήτης, Κέρκυρας και Ρόδου, μειώνει σε 100 στρέμματα την έκταση για την κατασκευή τουριστικών χωριών από τα 150 του χωροταξικού. Οι οργανώσεις θεωρούν ότι η γενικευμένη ενθάρρυνση της μορφής αυτού του τουρισμού ανά την επικράτεια επιφυλάσσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον φυσικό χώρο, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί, σε πολλές περιπτώσεις υπέρμετρα, από την εκτός σχεδίου δόμηση.
Άλλη διάταξη αυξάνει το ποσοστό των κατοικιών που μπορούν να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια από το 20% στο 30%. Ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 40% αν ο υλοποιούμενος συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,10 και σε 60% αν δεν υπερβάινει το 0,05. Είναι προφανές, παρατηρούν, ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να στηθούν "επενδύσεις τουριστικές", οι οποίες στην πραγματικότητα θα στοχεύουν στα οφέλη που θα απορρέουν για τον επιχειρηματία κατασκευαστή μόνο από την "τουριστική κατοικία".
Στηλιτεύουν τη συγκρότηση αυτόνομου πολεοδομικού γραφείου του ΕΟΤ για την έκδοση οικοδομικών αδειών για κάθε τουριστική επένδυση και υπενθυμίζουν τον πολεοδομικά απαράδεκτο θεσμό της Ναοδομίας "ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μεγάλης έκτασης πολεοδομικές επεμβάσεις, διάσπαρτες ανά την επικράτεια" στην περίπτωση των "τουριστικών επενδύσεων".
Άλλη διάταξη επιδεινώνει και ρύθμιση του 1946, με την οποία κηρύχθηκαν τα "τουριστικά δημόσια κτήματα", καθώς περιέρχονται στην ΕΤΑ με απροσδιόριστα όρια και έκταση, περιλαμβανομένου αιγιαλού και παραλίας. Η εκτέλεση των έργων σε αυτά (στις εκτάσεις που βρίσκονται μεταξύ των τουριστικών δημόσιων ακινήτων) θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Τουρισμού. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η εν λόγω ρύθμιση διευκολύνει την ανάπτυξη "σύνθετων καταλυμάτων σε αυτά" όταν η Ε.Ε. κάνει τολμηρά βήματα προς την "ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου", συνειδητοποιεί τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, "είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα τμήματα του αιγιαλού και της παραλίας να αντιμετωπίζονται ως εξαρτήματα κάποιων τουριστικών επενδύσεων" καταλήγουν.

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ.
Υπογράψτε  κατά του νομοσχεδίου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: