10/4/11

"Δεν πληρώνουν" οι Ισλανδοί!

Ο ισλανδικός λαός καταψήφισε την πρόταση να πληρώσει τις ζημιές των βρετανών και ολλανδών επενδυτών στις τράπεζες που κατέρρευσαν το 2008.




Για δεύτερη φορά οι ψηφοφόροι στην Ισλανδία απέρριψαν με δημοψήφισμα το σχέδιο αποπληρωμής των χρεών προς την Βρετανία και την Ολλανδία και η υπόθεση θα πάει πλέον σε διεθνές δικαστήριο.
Με καταμετρημένες 85.000 ψήφους, προκύπτει ότι το  58% των Ισλανδών αποφάσισε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της χώρας το κόστος της κατάρρευσης των τραπεζών. Για το ίδιο θέμα είχε ξαναγίνει δημοψήφισμα, στο οποίο οι Ισλανδοί είχαν ψηφίσει και πάλι «όχι»!
Το 2008 όταν το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε μετά από μια περίοδο δυναμικής επέκτασης στην Ευρώπη, τόσο οι Ισλανδοί αλλά και περί τις 400.000 Βρετανοί και Ολλανδοί έχασαν σημαντικά κεφάλαια των καταθέσεών τους στις Ισλανδικές Τράπεζες.  Η κυβέρνηση της Ισλανδίας αποζημίωσε τους δικούς της πολίτες ωστόσο εκείνοι των τρίτων χωρών - ειδικά οι αποταμιευτές που είχαν βάλει τα χρήματά τους στη θυγατρική της Landsbanki, την Icesave, έχασαν τα πάντα. Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν για τις απώλειες τους πολίτες τους, απαιτώντας τα χρήματα από την ισλανδική κυβέρνηση. Πέρυσι, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισλανδίας, κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, συμφώνησε σε ένα σχέδιο αποζημίωσης ύψους 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν το 40% του ισλανδικού ΑΕΠ, το οποίο θα επιβάρυνε τον κάθε φορολογούμενο με 100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 14 χρόνια. Η συμφωνία είχε εγκρίθεί οριακά από τη Βουλή, αλλά ο Ισλανδός πρόεδρος Γκρίμσον αρνήθηκε να την επικυρώσει και παρέπεμψε το θέμα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι στο πρώτο δημοψήφισμα με  ποσοστό 93%  καταψήφισαν την πρόταση να πληρώσουν αυτοί τα χρέη των τραπεζών!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: