13/4/11

Τσερνομπίλ, 1986 – Φουκουσίμα 2011!

Εφιάλτης νέου Τσέρνομπιλ με τη διαρροή ραδιενέργειας εκτός ελέγχου!!!
Η πυρηνική κρίση που εξελίσσεται στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, είναι εξίσου σοβαρή με το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το δυστύχημα στην Ουκρανία είχε οποιαδήποτε ομοιότητα με την κατάσταση στη Φουκουσίμα.   Η εξέλιξη ωστόσο φαίνεται πως δεν συνδέεται με την τωρινή εξέλιξη της κρίσης στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, αλλά με την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος. Υποστηρίχτηκε ωστόσο από τις αρχές και την ιδιωτική εταιρεία TEPCO, ότι μολονότι η σοβαρότητα της κρίσης στο συγκρότημα της Φουκουσίμα έφθασε στο ίδιο επίπεδο με το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, εντούτοις η έως τώρα ποσότητα ραδιενέργειας που έχει διαρρεύσει στο περιβάλλον της βορειοανατολικής Ιαπωνίας είναι «μόλις το ένα δέκατο αυτής που διέρρευσε το 1984 στο Τσέρνομπιλ»... Τα νέα στοιχεία, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στο περιβάλλον, τις πρώτες ημέρες μετά τη φυσική καταστροφή, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικώς εκτιμηθεί, ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι για τον καθαρισμό του λαβωμένου εργοστασίου και της ευρύτερης περιοχής θα χρειαστούν έως και 100 χρόνια. Κι ενώ η διαρροή ραδιενέργειας από τις ελαττωματικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα είναι πλέον εκτός ελέγχου, Ιάπωνες αξιωματούχοι αλλά και η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco εκτιμούν ότι η συνολική ποσότητα που θα εκλυθεί, θα μπορούσε να ξεπεράσει εκείνη του Τσέρνομπιλ.
Στο υψηλότερο επίπεδο, επτά, ανέβασαν χτες Ιάπωνες ειδικοί το επίπεδο συναγερμού για το δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα επανεκτιμώντας τα δεδομένα για την έως τώρα διαρροή ραδιενέργειας και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης βορειοανατολικής Ιαπωνίας.
Προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ιάπωνες αλλά και τη διεθνή κοινότητα που ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της πυρηνικής κρίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση στον σταθμό της Φουκουσίμα σταθεροποιείται βήμα βήμα.!!!
Λίγες ώρες μετά την απόφαση των ιαπωνικών αρχών να αυξήσουν το επίπεδο επικινδυνότητας στην κατηγορία 7, ο Ναότο Καν υποσχέθηκε να μοιραστεί την εμπειρία της Ιαπωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα δυστυχήματα, ζήτησε συγνώμη από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια και προέτρεψε τους Ιάπωνες να καταναλώνουν προϊόντα από τις περιοχές που επλήγησαν!!!
Πάντως είναι τουλάχιστον τραγικό, η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη να καταγράφει απώλειες εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών από ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στα κέντρα καταυλισμών όπου έχουν καταφύγει εδώ και ένα μήνα περίπου 152.000 άνθρωποι! Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γιομιούρι Σινμπούν» ανέφερε πως μέσα σε ένα μήνα από το τσουνάμι και τον εφιαλτικό σεισμό της 11ης Μάρτη πέθαναν τουλάχιστον 282 άτομα από το κρύο, από κακές συνθήκες υγιεινής σε πρόχειρους καταυλισμούς και από έλλειψη φαρμάκων και σωστής φροντίδας σε πάσχοντες από μακροχρόνιες ασθένειες. Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στις νομαρχίες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός αυτών των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, επειδή έχουν βελτιωθεί ελάχιστα οι συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς! Στα βάσανα που προκαλεί η ολιγωρία των αρχών προστίθεται και ο εφιάλτης των συνεχιζόμενων ισχυρών μετασεισμών. Χτες σημειώθηκαν δύο, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκε και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 4 της Φουκουσίμα, η οποία κατασβέστηκε λίγες ώρες αργότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: