26/3/11

Κάιρο το Λονδίνο... Πλατεία Ταχίρ η Τραφάλγκαρ Σκουέαρ!

Εκαταντοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές  κατέλαβαν το κέντρο του Λονδίνου και αρνούνται να αποχωρήσουν!

Μάχες γίνονται στο κέντρο του Λονδίνου μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Πάνω από 500.000 διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σήμερα  Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για τα  σκληρά μέτρα λιτότητας της Κυβέρνησης Κάμερον .Οι διαδηλωτές συρρέουν ακόμη κι αυτήν την ώρα στο κέντρο του Λονδίνου από όλη τη χώρα με πανώ, σφυρίχτρες και μπαλόνια.
Σύμφωνα με το BBC, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι έχουν κινητοποιηθεί πάνω 500.000 άτομα σε αυτό που η συνομοσπονδία βρετανικών συνδικάτων αποκαλεί τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων. Παρόμοιες διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2003 κατά του πολέμου στο Ιράκ. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν κάνει εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών. Η πορεία πέρασε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία, στην οδό Ντάουνινγκ και κατέληξε στο Χάιντ Παρκ. Ενώ στην αρχή τα πράγματα ήταν ειρηνικά στη συνέχεια πολλοί από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να προπηλακίσουν όσους εργάζονταν σε μεγάλα πολυκαταστήματα. Τα περισσότερα επεισόδια έγιναν στην Oxford Street.
Σύμφωνα με την Μητροπολιτκή Αστυνομία του Λονδίνου, ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιές και αυτοσχέδια εκρηκτικά με λάμπες κατά κτιρίων, όπου στεγάζονται επιχειρήσεις και κατά αστυνομικών. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία άλλη ομάδα, αποτελούμενη από άτομα με μαύρες κουκούλες πέταξε μπογιές σε καταστήματα και τράπεζες στην Όξφορντ Στρητ και στη Νιου Μποντ Στρητ. Ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε σε τράπεζα της HSBC, πετώντας μπογιές σε αστυνομικούς και επιχειρώντας να εισβάλλουν στο κτίριο. Μία ομάδα διαδηλωτών που επιχείρησαν να καταλάβουν καταστήματα στο κεντρικό Λονδίνο συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια.Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια της τράπεζας HSBC, όπως και των Loyds και Santander και έγραψαν στους τοίχους τα συνθήματα "σπάστε τις τράπεζες" και "κλέφτες", ενώ και το ξενοδοχείο Ritz και το κατάστημα Ann Summers έγιναν κι αυτά στόχος των διαδηλωτών.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 80 εκατ. λιρών στον δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα της χώρας.
Η συνομοσπονδία των σωματείων εκφράζει φόβους ότι οι περικοπές απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και πιέζει την κυβέρνηση να επιβάλλει φόρους στις τράπεζες και να κλείσει νομικά «παραθυράκια» που επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν μικρότερους φόρους.
Η συνομοσπονδία των βρετανικών σωματείων έχει απευθύνει έκκληση για μια ειρηνική διαδήλωση και έχει καλέσει τους συγκεντρωμένους να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πορεία. Ωστόσο, στους δρόμους έκαναν εμφάνιση φυλλάδια, που καλούν τους διαδηλωτές να μην ακολουθήσουν την επίσημη διαδρομή και να παραμείνουν στο κέντρο του Λονδίνου μετά το πέρας της διαδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: