3/2/10

Αίσχος...

Ολομέτωπη επίθεση στη συνείδηση, στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού εξαπέλυσε χτες με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός!


Μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις και το εισόδημα των εργαζομένων αποτέλεσε το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Η επιβολή των νέων σκληρών μέτρων που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου - μετά τις κατ' ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς - πλήττουν κάθε πτυχή της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Αποτελούν τμήμα μόνο της άγριας επέλασης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και έρχονται να προστεθούν στον αντιδραστικό πυρήνα του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης» που σήμερα θα εγκριθεί από την ΕΕ! Τα μέτρα - λαιμητόμος που κυνικά παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός, προκειμένου όπως υποστήριξε να «αυξηθούν τα έσοδα του δημόσιου για το 2010», ήρθε να ξεσκεπάσει και το στημένο παιχνίδι που στήθηκε προεκλογικά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, τη στιγμή που το σύνολο των μέτρων ήταν προαποφασισμένα!
Σαρωτικά μέτρα.
Στα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται τα εξής:
*Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Σήμερα βρίσκονται στα 65 χρόνια και δήθεν «εθελοντικά» στα 68, σύμφωνα με το νόμο Πετραλιά.
*Γενικό «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
*Επιβολή έμμεσου φόρου στα καύσιμα.
*Περικοπή κατά 10% όλων των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
*Πάγωμα όλων των προσλήψεων στο δημόσιο και παράλληλη συγχώνευση και κατάργηση φορέων που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.
*Περικοπή κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων, που σημαίνει πρόσθετες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
*Νέο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, με ένταση της προπαγάνδας περί «ρετιρέ» μισθωτών στο Δημόσιο, που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
*Μεγάλες και σαρωτικές φορολογικές αλλαγές, που θα ανοίξουν το δρόμο για την ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπουργοί της κυβέρνησης, που νωρίτερα το μεσημέρι είχαν πάρει μέρος σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωναν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι «μέτρα που ήταν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και αποτελούν ένα βήμα παραπάνω», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί προειλημμένες αποφάσεις.
Κήρυγμα συναίνεσης και υποταγής.
Πριν παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα, επιδιώκοντας αφ' ενός μέσω των εκβιασμών να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους και αφ' ετέρου να προλάβει την εκδήλωση γενικευμένων και συντονισμένων εργατικών λαϊκών αγώνων. Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει για να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό» και πρόβαλε την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει «επώδυνα μέτρα».
Παράλληλα, προχώρησε και σε ευθεία επίθεση ενάντια σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση, απαιτώντας «να σταματήσουν τα μπλόκα και οι απεργίες», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «δεν αντέχει η χώρα και πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί». Ο ίδιος κάλεσε σε «ταξική συνεργασία» τους εργαζόμενους με το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας», να διασφαλιστούν, δηλαδή, τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.
Προκειμένου, μάλιστα, να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, ώστε να σκύψουν το κεφάλι, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει την επόμενη βδομάδα θα «μπει τέλος στα παραθυράκια της φοροδιαφυγής».
Την ίδια στιγμή που ισοπέδωνε τα δικαιώματα των εργαζομένων, υποστήριζε δημαγωγικά ότι «θα φορολογηθεί η Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία», τα «κέρδη των επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται» και τα «μερίσματα και οι off shore εταιρείες», ισχυριζόμενος ότι με μέτρα βιτρίνας «θα σταματήσει ο άδικος πλουτισμός εις βάρος των πολλών». Τα ίδια ακριβώς υποσχόταν και η κυβέρνηση της ΝΔ. Βέβαια, ο ίδιος φρόντισε να διευκρινίσει ότι με τα σφοδρά αντιλαϊκά μέτρα θα εξοικονομηθούν «άμεσα πόροι για να απελευθερωθούν για την ανάπτυξη», να επιστρέψουν δηλαδή στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου.



Αντιδράσεις κομμάτων.
*Πλάτες στην εφαρμογή του ταξικού κυβερνητικού προγράμματος έσπευσε να βάλει η ΝΔ αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Σε δήλωσή του, ο Π. Παναγιωτόπουλος διαμαρτυρήθηκε μόνο για το γεγονός ότι τα μέτρα δε γνωστοποιήθηκαν κατά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και αρκέστηκε να επαναλάβει τη διαφωνία της ΝΔ με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και να υπερασπιστεί την πατρότητα στο πάγωμα των μισθών του δημοσίου.
*Σε σχόλιο για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Ο λαός να μην πέσει στη φάκα που στήνει η κυβέρνηση, με δόλωμα τη φορολόγηση των άπιαστων οφ σορ εταιρειών και κάποιων φυσικών προσώπων, για να πάρει σαρωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων και να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η νέα αντιλαϊκή θύελλα, για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ προεκλογικά, ήρθε, θα συνεχιστεί πιο άγρια και δε θα έχει τελειωμό. Το επιβεβαιώνει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η άγρια φορολογία, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, το πάγωμα ακόμα και των ελάχιστων προσλήψεων.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους, για να αποτρέψουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων».
* "Τα μέτρα που αιφνιδιαστικά εξήγγειλε η κυβέρνηση, πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι τα μετρα αυτά "διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν το ασφαλιστικό, κάνουν αναδιανομή προς όφελος των πλουσίων, κερδίζουν μέρα με τη μέρα την υποστήριξη των πιο οπισθοδρομικών πολιτικών και οικονομικών κύκλων". Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι τα μέτρα εκτός από κοινωνικά άδικα, είναι και αναποτελεσματικά και εκτίμησε ότι δεν θα μειώσουν τα ελλείμματα, ούτε τα χρέη και επισήμανε: "Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι μέτρο που παρατείνει τη ζωή των ασφαλιστικών ταμείων μόνο για λίγους μήνες. Η δε προτροπή για εκποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων επιστρέφεται στον κ.Παπακωνσταντίνου ως απαράδεκτη. Το πάγωμα μισθών και η περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο είναι μέτρο απολύτως αναποτελεσματικό και άδικο. Στέλνει μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα για γενικευμένο πάγωμα μισθών. Στραγγαλίζει την ήδη πιεσμένη αγορά, η οποία ασφυκτιά". Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, "η μείωση του αριθμού και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια στιγμή που οι κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης,θα οδηγήσει στη περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου τομέα και στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου". Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα θα εργαστεί για να οικοδομηθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης και κάλεσε τους εργαζόμενους "να μπλοκάρουν τα μέτρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ".
Γερή αβάντα από ΣΕΒ!
Πλάτες έβαλε ακόμη μια φορά ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση, στηρίζοντας τα μέτρα και αναλαμβάνοντας επαφές ενημέρωσης επιχειρηματικών φορέων της ευρωζώνης για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας της.
Σε δηλώσεις του, μετά την άκαρπη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θέλοντας να προβάλει την αναγκαιότητα των μέτρων, μίλησε για «νεοελληνικό δράμα» που δεν πρέπει να διαιωνιστεί και για τις αναγκαίες θυσίες που πρέπει να «υποστούμε όλοι μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας». Εθεσε δε δίλημμα αντίστοιχο με του Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγού της αντιπολίτευσης («ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»). Δηλαδή ή θα υποστούμε συνειδητά τις θυσίες «ή θα περιέλθουμε στην ακόμη σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελλών και των αγορών», συμπληρώνοντας ότι το δεύτερο είναι αμφίβολο αν μπορεί να το αντέξει η κοινωνία. Επιπλέον στήριξη προσέφερε ο ΣΕΒ, στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που τάσσονται υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων. Οπως τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, η κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και όλες τις κοινωνικές ομάδες για το ότι ο τόπος βρίσκεται στα πρόθυρα της συλλογικής κατάρρευσης. Υστερα από αυτά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες της ευρωζώνης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα προβλήματα και τις υπαρκτές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από την επιχειρηματική σκοπιά.
Κερδίζουν από την ... δική μας φτώχεια!
Θετικά υποδέχονται οι επενδυτές το πλαίσιο μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας. Στις 13:00, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται κατά 1,51% στις 2.089,41 μονάδες με πρωταγωνιστές τις τράπεζες. Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών βρίσκεται στις 344 μονάδες βάσης. Είναι η δεύτερη ημέρα ανόδου αλλά και η τέταρτη από την ημέρα που ξέφυγε από τα χαμηλά επίπεδα των 1.950-1970 μονάδων. Ο δείκτης των τραπεζών ενισχύεται 2,78% με την μετοχή της Εθνικής στο +3,72%, της Alpha Bank στο +3,08%, της Πειραιώς +3,15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: