19/11/09

ΟΗΕ: Ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα κάθε 5 δευτερόλεπτα ...


Ένα παιδί πεθαίνει από πείνα κάθε πέντε δευτερόλεπτα. 17.000 πεθαίνουν απ' την ίδια αιτία κάθε μέρα.

Αυτά μεταξύ άλλων γνωστοποιήθηκαν στην τριήμερη Συνόδο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στη Ρώμη.


Τα στοιχεία για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που ανακοινώθηκαν κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη, είναι δραματικά: Εν έτει 2009 ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα κάθε έξι δευτερόλεπτα και περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού -1,02 δισ. άνθρωποι- υποσιτίζεται.
Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την σύνοδο του ΟΗΕ στη Ρώμη, περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά σε φτωχές χώρες παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους εξαιτίας της ελλιπούς διατροφής. Περισσότερο από το 90% των παιδιών αυτών ζουν στην Αφρική και την Ασία, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων σε αυτές τις ηλικίες συνδέεται με τον υποσιτισμό.
Η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Νότια Αφρική.
Ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκε επίσημη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία πλέον του ενός εκατομμυρίου παιδιών πηγαίνουν στο κρεβάτι πεινασμένα σε καθημερινή βάση στις ΗΠΑ.
Η έκθεση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι «ένας στους επτά Αμερικανούς βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας»! Σύμφωνα με την έκθεση, το 14,6% των νοικοκυριών σε κάποια δεδομένη στιγμή του 2008 είχαν δυσκολίες να έχουν επαρκές φαγητό για να καταναλώσουν όλα τα μέλη τους, λόγω έλλειψης χρημάτων και αποθεμάτων. 6,7 εκ. άνθρωποι διαθέτουν «πολύ χαμηλή ασφάλεια» όσον αφορά τα τρόφιμα επειδή συχνά στερούνται της βασικής τροφής. Το 96% από αυτούς ανέφερε ότι τα φαγητά που αγόραζαν δεν διαρκούσαν έως την ώρα που ήταν σε θέση να αγοράσουν άλλα τρόφιμα. Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι δεν είχαν χρήματα για να έχουν ισορροπημένα γεύματα.
Την ίδια ώρα περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν σε οικογένειες στις ΗΠΑ και δεν είναι άστεγα υποφέρουν από πείνα. Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων αυξήθηκε εφέτος κατά ένα τρίτο και έφθασε τα 17 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: