14/10/09

Η ΔΕΗ ο εμπρηστής!

ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ: Μόνο η θάλασσα σταματά την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια!
Στάχτη και αποκαΐδια έγινε μία από τις πιο όμορφες και πευκόφυτες περιοχές της χώρας, τα Γιάλτρα στην βόρεια Εύβοια. Η φωτιά ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ! Να σημειωθεί ότι το 2007 είχε εκδηλωθεί και πάλι μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, η οποία είχε καταστρέψει τεράστια δασική έκταση.




Μέσα στις αυλές των σπιτιών και σε πευκόφυτες περιοχές κυνηγούσαν τις φλόγες πυροσβέστες και κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια μέχρι αργά το βράδυ. Οι ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούσαν και τα 7 Μπωφόρ δεν επέτρεψαν στα εναέρια μέσα να περιορίσουν τη φωτιά, ενώ συγχρόνως δημιούργησαν ένα μέτωπο που ξεπερνά και τα 6 χιλιόμετρα. Λίγο μετά τις 9 χθες το βράδυ είχε δημιουργηθεί μια ανθρώπινη ασπίδα στα Λουτρά των Γιάλτρων από τη μία πλευρά και στα Γιάλτρα από την άλλη για να ανακόψουν την επέλαση της φωτιάς. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν δίπλα από τα σπίτια προσπαθώντας να τα σώσουν από τις φλόγες, αλλά οι συνθήκες που επικρατούσαν δεν ήταν ευνοϊκές. Λίγο πριν νυχτώσει, τα εναέρια μέσα- αεροπλάνα και ελικόπτερα- που μεταφέρθηκαν από όλη την Ελλάδα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να περιορίσουν την καταστροφή. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, η φωτιά αργά το βράδυ βρισκόταν πολύ κοντά στα σπίτια στα Λουτρά των Γιάλτρων, ενώ το μέτωπο πλησίαζε και στο χωριό Γιάλτρα.
Η πρώτη εστία της φωτιάς είχε ξεσπάσει χθες το πρωί κοντά στο γήπεδο του χωριού Άγιος Γεώργιος Λιχάδας και προκλήθηκε από κολόνα της ΔΕΗ. Συνεργεία της επιχείρησης αποκατέστησαν τη βλάβη, ενώ πυροσβέστες έσβησαν αρχικά τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί και αποχώρησαν.
Η εξέλιξη του μετώπου...
Οι κάτοικοι της περιοχής ωστόσο υποστηρίζουν ότι από τις 2 το μεσημέρι και μετά η φωτιά αναζωπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Σε λίγη ώρα επεκτάθηκε σε πευκόφυτη περιοχή και μέχρις ότου φτάσουν στην περιοχή οι πυροσβεστικές δυνάμεις ο έλεγχος είχε χαθεί. Το μέτωπο κινήθηκε ανατολικά προς την περιοχή Γρεγολίμανο, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Club Μ diterrane. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις εγκαταστάσεις του Club σπέρνοντας τρόμο και πανικό στους 500 Γάλλους τουρίστες και εργαζομένους που βρίσκονταν εκεί.
Τελικά, το ένα μέτωπο της φωτιάς σταμάτησε στη θάλασσα. Η φωτιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος από τις εγκαταστάσεις περιφερειακά του κεντρικού ξενοδοχείου, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και τα μπανγκαλόους. Οι τουρίστες και οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με αλιευτικά σκάφη που κινητοποιήθηκαν από το Λιμενικό αρχικά στο χωριό Άγιος Γεώργιος Λιχάδας και αργότερα μεταφέρθηκαν με φερι-μπότ στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Το άλλο μέτωπο, μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, κινήθηκε προς τη βόρεια πλευρά σε δασική πευκόφυτη έκταση και κατευθύνθηκε προς Άγιο Νικόλαο και Γιάλτρα. Από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά, τη μάχη με τις φλόγες έδωσαν 16 πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από ΄κει και μετά υπήρχε δυσκολία μεταφοράς δυνάμεων λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Λόγω των δυνατών ανέμων στον Βόρειο Ευβοϊκό είχε διακοπεί η πορθμιακή γραμμή από την Αρκίτσα στην Αιδηψό. Στις 5 το απόγευμα, με έκτακτο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής από την Αρκίτσα, ενώ μια ώρα αργότερα μεταφέρθηκαν και άλλες δυνάμεις από τη Γλύφα στον Αγιόκαμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: