15/10/09

Πάρκα οι οροσειρές Ροδόπης - Χελμού! Με την Ορεινή Ναυπακτία τι θα γίνει;


Μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, υπογράφηκε τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη θέσπιση των Εθνικών Πάρκων της Οροσειράς της Ροδόπης και του Χελμού-Βουραϊκού .
• Το εθνικό πάρκο Χελμού- Βουραϊκού καταλαμβάνει έκταση 544.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το όρος Χελμός, το φαράγγι του Βουραϊκού, το αισθητικό δάσος Καλαβρύτων και τα ύδατα της Στυγός. Το εθνικό πάρκο περιλαμβάνει 12 είδη οικοτόπων μεγάλης σημασίας, ενώ φιλοξενεί απειλούμενα είδη, όπως η βίδρα.Η απόφαση χωρίζει την περιοχή σε τρεις ζώνες προστασίας (απόλυτης προστασίας, προστασίας και ζώνη περιβαλλοντικού ελέγχου) και περιλαμβάνει περιορισμούς στις χρήσεις γης. Στα αρνητικά του σχεδίου, ότι στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πάρκου επιτρέπεται το κυνήγι (δραστηριότητα εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα μιας τέτοιας περιοχής) και ότι στις περισσότερες περιοχές απόλυτης προστασίας επιτρέπεται η βόσκηση. Στην περιφερειακή ζώνη, μάλιστα, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου, προβλέπεται δυνατότητα αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου σε άξονα ταχείας κυκλοφορίας και η δημιουργία λατομικών ζωνών για την εξυπηρέτηση των έργων.
• Το εθνικό πάρκο οροσειράς Ροδόπης καταλαμβάνει έκταση 1,7 εκατ. στρεμμάτων στα ορεινά της Δράμας και της Ξάνθης και χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, που αποτελεί τη ζώνη απόλυτης προστασίας, περιλαμβάνει το δάσος Φρακτού, την Τσίχλα και την περιοχή Γυφτόκαστρου-Κούλας. Στην τρίτη ζώνη ανήκουν η κοίτη του Νέστου, το φράγμα Τεμένους και η ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες παρθένες περιοχές της χώρας, η οποία φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη φυτών και ορνιθοπανίδας.Υπάρχουν επίσης πολλά είδη πουλιών (μαυροπελαργός, ασπροπάρης, φιδαετός, χρυσαετός, μπούφος κ.ά.). Υπάρχουν και αρκετά είδη υπό εξαφάνιση όπως το αγριόγιδο, ο αγριόγατος και ο αγριόκουρκος. Η μεγάλη οροσειρά της Ροδόπης εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η περιοχή του πάρκου είναι το νοτιότερο κομμάτι της Κεντρικής Ροδόπης και βρίσκεται βόρεια της Δράμας και βορειοδυτικά της Ξάνθης.
ΥΓ) ... Δυστυχώς καμία παρόμοια πρόβλεψη δεν υπάρχει και κανένας σχεδιασμός δεν γίνεται για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου "Βαρδουσίων-Σαράνταινας-Κραβαρίτικων βουνών", παρόλο που στο νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος θέση υφυπουργού κατέχει ο αιτωλοακαρνάνας βουλευτής Θάνος Μωραϊτης (με καταγωγή μάλιστα από τη Σκοπιά Δομνίστας). Και μην ξεχνάμε ότι καταγωγή από το Μεσολόγγι έλκει και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη! Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον δεν θα συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική Σουφλιά " Κάθε βουνοκορφή και αιολικό πάρκο - κάθε ποτάμι και εκτροπή" , και θα αφήσουν την παρθένα αιτωλική φύση στην ησυχία της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: