9/11/11

Παπανδρέου-Σαμαράς-Καρατζαφέρης δεν τα βρήκαν στην μοιρασιά των υπουργείων...

Ναυάγησε η επιλογή Πετσάλνικου!
Νέα σύσκεψη των "μνημονιακών" πολιτικών αρχηγών στις 10 το πρωί της Πέμπτης!
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πάλι η λύση Παπαδήμου!



Νέο "ναυάγιο" στην επιλογή του προσώπου του Πρωθυπουργού αλλά και στο μοίρασμα των υπουργικών θώκων επήλθε το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Παπανδρέου-Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται η λύση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος μέχρι αργά το απόγευμα προέβαλλε ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει την θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Το συμβούλιο των "μνημονιακών" πολιτικών αρχηγών θα συγκληθεί εκ νέου στις 10 το πρωί της Πέμπτης υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια, με αντικείμενο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Κατά τα φαινόμενα οδηγούμαστε και πάλι στη λύση Παπαδήμου, καθώς ο Γερμανός Ύπατος Αρμοστής κ. Ράιχενμπαχ εμφανίστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τις τελευταίες  εξελίξεις και απαιτεί λύση τώρα.
Νωρίτερα ένταση είχε προκαλέσει η αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη πριν αρχίσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά τα φαινόμενα αποχώρησε διότι αισθάνθηκε ότι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων είχαν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις, παρουσία του κ. Κάρολου Παπούλια, όσο ο ίδιος βρισκόταν σε διαφορετικό δωμάτιο του Προεδρικού Μεγάρου. Φήμες που θέλουν τον κ.Καρατζαφέρη να εκνευρίστηκε επειδή προόριζε  για το υπουργείο Παιδείας τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη και για το υπουργείο Πολιτισμού την κυρία Ευγενία Μανωλίδου-σύζυγο Γεωργιάδη, απαίτηση που δεν έγινε δεκτή από τους άλλους πολιτικούς  αρχηγούς χαρακτηρίζονται ανυπόστατες!
Λίγο μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών,  ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε: «Στη ΝΔ δεν έγινε ποτέ πρόταση για το πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου. Αν τον πρότειναν η ΝΔ δεν θα έλεγε όχι»Επιστρέφοντας στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, είτε με τον Λουκά Παπαδήμο, είτε με τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Πάω αύριο ανοιχτός σε ό,τι μου προτείνουν».
Σύμφωνα με συνομιλητές και στενούς κύκλους από το περιβάλλον του κ. Λουκά Παπαδήμου, ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι ..."διατεθειμένος" ακόμη και τώρα μετά από το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες -αν του  ζητήσουν να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού στην  κυβέρνηση  "εθνικής σωτηρίας"- να δεχτεί.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι στο τηλεφώνημα που του έγινε από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στη διάρκεια της σύσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του προτάθηκε να αναλάβει την θέση του υπουργού των Εξωτερικών. Ο κ. Παπαδήμος απάντησε ότι κλήθηκε στην Ελλάδα για να αναλάβει πρωθυπουργός και όχι υπουργός των Εξωτερικών. "Θα δεχτώ την θέση του Πρωθυπουργού αν αυτό είναι για το καλό της χώρας", απάντησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε  και αποκάλυψε ότι έγινε  και σε αυτόν πρόταση να γίνει πρωθυπουργός. Οπως παραδέχθηκε, την Τρίτη συναντήθηκε με τον Γ.Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. "Συμφωνήσαμε ... Δεν μου έθεσαν κανένα όρο αν θα αλλάξω υπουργούς ποιους θα βάλω ποιους δεν θα βάλω ... Από εκεί και πέρα ... υπήρχαν ορισμένα θέματα και σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου αυτής της κυβέρνησης και τη συμμετοχή προσώπων". Εκτίμησε επίσης ότι στην τελική σύνθεση της νέας κυβέρνησης "πρέπει να έρθουν στελέχη και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ αντί να παίζουν κάποιοι τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό ... Ελπίζω το νέο πρόσωπο που θα επιλεγεί και μάλλον σύντομα θα ανακοινωθεί να είναι εξοπλισμένο με τέτοια στελέχωση της κυβέρνησή του".
Φήμες ότι η θέση του Πρωθυπουργού προσφέρθηκε και στον κ. Βλάση Τσάκα διαψεύδονται κατηγορηματικά  τόσο από  το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΝΔ, αν και παρ' όλες τις διαψεύσεις κανείς δεν βγαίνει επίσημα από τα δύο κόμματα να διαψεύσει την παρουσία του κυρίου Τσάκα στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία φέρεται να ήταν και ο πραγματικός λόγος της αποχώρησης του κ.Καρατζαφέρη!
Επίσης διαψεύδονται μετά βδελυγμίας και οι φήμες ότι η σύλληψη,  πριν από λίγες ώρες του  Ψωμιάδη στο εξωτερικό,  έγινε με στόχο να τον φέρουν σιδηροδέσμιο στην Ελλάδα και να τον αναγκάσουν να αναλάβει  αυτός την Πρωθυπουργία και την ... σωτηρία της Χώρας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: