21/11/11

«Φούσκα» η Ιρλανδική ανάκαμψη λόγω "πιστής" εφαρμογής του Μνημονίου!


Tην οργή του Λαού της Ιρλανδίας έχει προκαλέσει τόσο η Κυβέρνησή τους όσο το Βερολίνο, μετά τη διαρροή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα. 
 «Φούσκα» η ανάκαμψη της Ιρλανδίας!

Σαν... βόμβα έσκασε στο Δουβλίνο, η είδηση για την λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. Η είδηση δεν ήλθε από ιρλανδικά κυβερνητικά χείλη αλλά από τις γερμανικές εφημερίδες. Η ιρλανδική κυβέρνηση του Έντα Κένι είχε υποβάλει στην "τρόικα" το σχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση της επόμενης δόσης, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Με την σειρά της, η Κομισιόν το κατέθεσε στο Eurogroup το οποίο πρέπει και να ανάψει το "πράσινο" φως για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το υπέβαλε στη γερμανική Βουλή όπου συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή. Κάπου στη... διαδρομή έγινε η "διαρροή" στις Γερμανικές εφημερίδες, τρεις εβδομάδες πριν κατατεθεί επίσημα ο προϋπολογισμός στη Βουλή της Ιρλανδίας. Και έτσι μέσω των γερμανικών εφημερίδων ...ενημερώθηκε και ο Ιρλανδικός Λαός ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί και σε νέες θυσίες!
Η διαρροή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ιρλανδία, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι να παραδέχεται χθες στην ιρλανδική Βουλή  ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Έντα Κένι τόνισε πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται απολύσεις εργαζομένων στους δημόσιους φορείς, αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών. Η κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 3,80% δισ. ευρώ το 2012, στην αύξηση των εσόδων κατά 1,60 δισ. ευρώ και σε περικοπές 2,20 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στο 8,60% του ΑΕΠ το 2012. Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει κατά 600 εκατ. ευρώ τα δημόσια έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ και κατά 160 εκατ. ευρώ από αύξηση της φορολογίας στα νοικοκυριά, ενώ άγνωστο είναι ακόμη πόσες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα απορροφήσουν οι τράπεζες.
Έτσι, φαίνεται να καταρρέει παταγωδώς η εικόνα του «πειθήνιου παιδιού» που βάζει σε τάξη τα οικονομικά του και την οποία επικαλούνταν οι Βρυξέλλες κάθε φορά που συνέκριναν τις χώρες οι οποίες συγκατοικούν στον μηχανισμό στήριξης.
Αναλυτές εκτιμούν πως η ανάγκη λήψης νέων μέτρων καταδεικνύει ότι η περίφημη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν πυροτέχνημα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου, μετά την ανάκαμψή του τον Σεπτέμβριο. Αιτία για αυτό η επιδεινούμενη κρίση στην ευρωζώνη, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στα οποία εξειδικεύεται η Ιρλανδία. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η άνοδος του ΦΠΑ θα προκαλέσει κύμα φυγής των καταναλωτών προς τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τα επιπλέον μέτρα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα αστέγων μιας και η επίταξη κατοικιών έχει γίνει εθνικό σπορ. 
Ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία από το Βερολίνο, χωρίς καμία συννενόηση με την Ιρλανδική πλευρά έχει προκαλέσει οργή σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Η "Irish Mirror" κυκλοφόρησε με τον καυστικό τίτλο «Η Γερμανία είναι ο νέος αφέντης», ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης "Φιάνα Φέιλ" δήλωσε ότι «η Ευρώπη σέρνεται πλέον από τη Γερμανία», ενώ ο Τζέρι Ανταμς ηγέτης του κόμματος "Σιν Φέιν"  κατήγγειλε οργισμένα την απώλεια εθνικής κυριαρχίας της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: