21/11/11

Επιστροφή στη Φύση.

Ορφανά αρκουδάκια στον δρόμο της επανένταξής τους στην άγρια φύση!

Γεννήθηκαν με έναν μήνα διαφορά τον περασμένο χειμώνα το μεν ένα στο Αργος  Ορεστικό της Καστοριάς και το άλλο στο Περτούλι Τρικάλων, αλλά είχαν την κοινή μοίρα να χάσουν από μωρά τις μητέρες τους. Έμειναν ορφανά  και βρέθηκαν φοβισμένα και σε πολύ κακή κατάσταση από ευαισθητοποιημένους πολίτες που ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές!  «Υιοθετήθηκαν» από τον Αρκτούρο και τώρα πλέον, έχουν φτάσει να ζυγίζουν 40 κιλά έκαστο, αφού τρώνε με... άγρια όρεξη μεγάλες ποσότητες από καρύδια, κάστανα, βελανίδια και φρούτα. Και σήμερα είναι  πλέον έτοιμα να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσα στον χειμώνα.

Χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα δύο αρκουδάκια είναι έτοιμα να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσα στον χειμώνα
Χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα δύο αρκουδάκια είναι έτοιμα να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσα στον χειμώνα.

Γεννήθηκαν με έναν μήνα διαφορά τον περασμένο χειμώνα το μεν ένα στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς και το άλλο στο Περτούλι Τρικάλων, αλλά είχαν την κοινή μοίρα να χάσουν από μωρά τις μητέρες τους.
Το πρώτο ο «μικρός Τζον», βρέθηκε να κλαίει σπαρακτικά καλώντας τη μητέρα του σε δασική περιοχή του Αργους Ορεστικού από  ανθρώπους μονάδας επεξεργασίας ξύλου, οι οποίοι και ειδοποίησαν τον Αρκτούρο. Το αρκουδάκι ζύγιζε μόλις οκτώ κιλά, έκλαιγε συνέχεια και έτρωγε με δυσκολία, ενώ άκαρπες ήταν οι προσπάθειες για την ανεύρεση της μαμάς του. Και το δεύτερο ο «Νικήτας» , λίγες μέρες αργότερα, στη στάνη κτηνοτρόφου που το κρατούσε για... κατοικίδιο.
Πώς όμως βρέθηκαν μόνα σε τόση μικρή ηλικία στα δάση χωρίς τη μαμά τους, η φωλιά της οποίας λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα - και με την οποία συνήθως οι νεαρές αρκούδες μένουν για δύο ολόκληρα χρόνια; Γιατί τα εγκατέλειψε η μητέρα τους; Δύο λόγοι συντρέχουν σύμφωνα με τους επιστήμονες: είτε την κυνήγησαν άγρια σκυλιά είτε έχει θανατωθεί.  
Και τα δύο ορφανά αρκουδάκια μεταφέρθηκαν στον Κτηνιατρικό Σταθμό του "Αρκτούρου" στον Αετό Φλώρινας, όπου... γνωρίστηκαν και μεγάλωσαν σαν αδέλφια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, με διακριτική ανθρώπινη παρουσία.
Χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα δύο αχώριστα αρκουδάκια είναι σήμερα έτοιμα να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσα στον χειμώνα.
Το πρόγραμμα βασίστηκε στο πρωτόκολλο του Αμερικανού ειδικού Τζον Μπίτσαμ, πρώην προέδρο της διεθνούς ένωσης αρκούδων «International Bear Association», στον οποίο οφείλει το όνομά του (Little John) το ένα από τα δύο αρκουδάκια. Το δεύτερο ονομάστηκε Νικήτας, συμβολίζοντας τη νίκη στην προσπάθειά του να επιβιώσει. Το πρωτόκολλο, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο Αϊντάχο των ΗΠΑ, προβλέπει την περίθαλψη και εκπαίδευση των ορφανών με την ελάχιστη δυνατή παρουσία του ανθρώπου, ώστε να μη συνηθίσουν στην εξάρτηση και να μη ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
«Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ειδική διατροφή και ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Αρκτούρου Λάζαρος Γεωργιάδης.
«Τα αρκουδάκια βρίσκονται στον ειδικό χώρο επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρος, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων και παρακολουθούνται με κάμερες. Τρώνε διάφορα φρούτα και δημητριακά, όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, άγρια μούρα, βρώμη, σιτάρι, αλλά και πολλά ραδίκια, τα οποία μαζεύουν τα μέλη του Αρκτούρου από το δάσος και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το βάρος τους ανέρχεται σε 40 περίπου κιλά το καθένα» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επανένταξής τους στη φύση, οι επιστήμονες έχουν διπλασιάσει την ποσότητα τροφής που τους χορηγούν έτσι ώστε να αποθηκεύσουν λίπος που θα τους χρειαστεί στη διάρκεια του χειμέριου ύπνου γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, «αν όλα κυλήσουν ομαλά, με τις πρώτες χιονοπτώσεις, τα αρκουδάκια θα αφεθούν ελεύθερα, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση».
Πριν από την απελευθέρωση, οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης θα τοποθετήσουν στον "Little John" και τον Νικήτα ειδικά ραδιοκολάρα, ώστε να παρακολουθούν την πορεία επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: