22/11/11

«Τελικά ποιός χρωστάει σε ποιόν;;;»

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, για το εξωτερικό χρέος των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πού χρωστά η κάθε χώρα. Στο άρθρο που δημοσιεύεται στο BBC, γίνεται μία προσπάθεια να ξεκαθαριστούν κάποια βασικά ζητήματα και να τα κατανοήσει ο πολίτης-μη γνώστης της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητος. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει λύση προκειμένου να βγει από την δίνη της κρίσης, βλέπει την μία χώρα μετά την άλλη να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πρώτα Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και πλέον η Ιταλία, αντιμετωπίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο της χρεωκοπίας. Καθώς οι δανεισμοί των χωρών γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, καμία «δύσκολη οικονομική κατάσταση» δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Έτσι, μέσα σε αυτό το σύμπλεγμα, ποιος χρωστάει σε ποιόν; Στο γράφημα έχουν τοποθετηθεί οι «βασικοί παίκτες» της Ευρωζώνης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Αποτυπώνεται λοιπόν μέσα από «βέλη» σε ποιας χώρας τις τράπεζες οφείλει το κάθε κράτος. Τα βέλη βάσει πάχους καθορίζουν το μέγεθος της οφειλής και κατευθύνονται από τον οφειλέτη προς τον πιστωτή. Το χρώμα κάθε χώρας υποδηλώνει το σε πόσο κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η κάθε οικονομία. Τέλος το γράφημα είναι δομημένο βάσει των στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Ελλάδα. 

ΑΕΠ: 0,2 τρις. ευρώ.
Χρέος: 0,4 τρις. ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 38.073 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι βαρέως χρεωμένη στις χώρες της Ευρωζώνης, και είναι μία από τις τρεις άλλες χώρες που έλαβαν πακέτα βοήθειας. Αν και η ελληνική οικονομία είναι μικρή και υπάρχει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας να μην δημιουργήσει προβλήματα καθώς θα απορροφά το από την ίδια την Ευρωζώνη, ωστόσο η Ευρώπη φοβάται πιθανή «επιδημεία» και οικονομική καταστροφή της ευρωζώνης μέσω της μετάδοσης του προβλήματος σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ιρλανδία. 

ΑΕΠ: 0,7 τρις.ευρώ.
Χρέος: 1,7 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 391.000 ευρώ.

Και η Ιρλανδία έχει λάβει πακέτο βοήθειας. Έχει συστήσει μέτρα λιτότητας, και η οικονομία της από πρόσφατα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Μετά το 2008 έπεσε σε βαθιά ύφεση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Αν και μικρή χώρα, έχει έναν μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ιρλανδίας.

Πορτογαλία. 

ΑΕΠ: 0,2 τρις.ευρώ.
Χρέος: 0,4 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 38.081 ευρώ.

Η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα που έλαβε πακέτα βοήθειας, και βρίσκεται μέχρι αυτήν την στιγμή (Ιούνιος 2011) σε βαθιά ύφεση. Και αυτή έχει αρχίσει να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, και έχει δρομολογήσει ιδιωτικοποιήσεις.

Ιταλία. 

ΑΕΠ: 1,2 τρις.ευρώ.
Χρέος: 2 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 32.875 ευρώ.

Η Ιταλία έχει συσσωρευμένο χρέος αλλά είναι μία σχετικά πλούσια χώρα συγκρινόμενη με την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Ωστόσο υπάρχουν φοβίες σχετικά με την ηγεσία της Ιταλίας, και φόβοι πως το χρέος της θα μεγαλώσει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο η οικονομία της μπορεί να αντέξει. Πιο εκτεθειμένη χώρα στο χρέος της Ιταλίας είναι η Γαλλία.

Ισπανία. 

ΑΕΠ: 0,7 τρις.ευρώ.
Χρέος: 1,9 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 47.366 ευρώ.

Η Ισπανία ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο πορτογαλικής χρεωκοπίας, καθώς της έχει δανείσει δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ισπανία χρωστά μεγάλα ποσά σε Γερμανία και Γαλλία, και προσπαθεί και η ίδια να ελέγξει το χρέος της μόνη της.

Γαλλία. 

ΑΕΠ: 1,8 τρις. ευρώ.
Χρέος: 4,2 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 66.508 ευρώ.

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, και είναι εκτεθειμένη λόγω των προβλημάτων των οφειλετών της. Οι τράπεζές της κατέχουν ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας.

Γερμανία. 

ΑΕΠ: 2,4 τρις.ευρώ.
Χρέος: 4,2 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 50.659 ευρώ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, κατέχει ομόλογα, τόσο της Ελλάδος, όσο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, αλλά περισσότερο της Ισπανίας. Εάν μία από αυτές της χώρες χρεοκοπήσει, η Γερμανία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ενώ η οικονομία της επιβραδύνεται. Ως η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, όσο περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη η ίδια, αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΕΠ: 1,7 τρις.ευρώ.
Χρέος: 7,3 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 117.580 ευρώ.

Το μεγαλύτερο χρέος της Βρετανίας προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα. Η χώρα είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στο ιρλανδικό, το πορτογαλικό, καθώς και το ιταλικό χρέος. Το Ηνωμένο Βασίλειο με τη σειρά του οφείλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη Γερμανία και την Ισπανία.

ΗΠΑ. 

ΑΕΠ: 10,8 τρις.ευρώ.
Χρέος: 10,9 τρις.ευρώ.
Χρέος ανά κάτοικο: 35.156 ευρώ.

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και το χρέος της ισούται σχεδόν με το ΑΕΠ της, θεωρείται ασφαλής οικονομία. Ωστόσο υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα. Κίνα και Ιαπωνία κρατούν σε μεγάλο ποσοστό ομόλογα του χρέους των ΗΠΑ, ύστερα έρχεται η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε συμβεί στην Ευρωζώνη, θα έχει αντίκτυπο και τις ΗΠΑ, και στο τραπεζικό τους σύστημα.
ΠΗΓΗ:  iNews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: