2/8/11

Οι Μεγαλοεργολάβοι της "Πράσινης Ανάπτυξης" και η αιθάλη των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ!

Οι "ΤΕΡΝΑ Α.Ε.", "Μηχανική Α.Ε.", "Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ", "Άκτωρ ΑΤΕ" και "Ακμή ΑΤΕ Τεχνικά Έργα" είναι οι πέντε «μνηστήρες» για το λιγνιτωρυχείο Βεύης!
Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης στη Φλώρινα με τις πέντε επιλεγείσες επιχειρήσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικότερα, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της ειδικής Επιτροπής για τη Βεύη, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας εκμίσθωσης και καταρτίστηκε πίνακας φθίνουσας βαθμολογικής κατάταξης όλων των συμμετεχόντων.
Οι πέντε πρώτοι συμμετέχοντες (short list), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υποψήφιων, είναι:
- Τερνα Α.Ε.
- Μηχανική Α.Ε.
- Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ.
- Άκτωρ ΑΤΕ.
- Ακμή ΑΤΕ Τεχνικά Έργα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, κατά την οποία θα κληθούν από την Επιτροπή οι πέντε πρώτοι στη βαθμολογική κατάταξη συμμετέχοντες, κατά τα οριζόμενα στη σχετική απόφαση. Οι εταιρείες αυτές θα κληθούν εγγράφως να υποβάλουν, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής, πλήρη αναλυτικό φάκελο τεμκηρίωσης της δεσμευτικής πρότασής τους.
Πρόκειται για μια διαδικασία με εισπρακτική σημασία για το δημόσιο, καθώς η εκμίσθωση υπολογίζεται ότι θα επιφέρει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια από μισθώματα, όμως κυρίως αποτελεί ένα καίριο βήμα για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής στους ιδιώτες στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι είναι διαδικασία ανάθεσης που προβλέπεται στο μεταλλευτικό κώδικα και σε αυτό το πλαίσιο καλούνται να πάρουν θέση η Βουλή και τα κόμματα. Παράλληλα ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ θα προωθήσει και την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.
Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης Φλώρινας με αποθέματα περίπου 90 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη είναι μεγάλη για τις επενδυτικές εξελίξεις στον χώρο, αφού αποτελεί τη μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα. Έτσι, ο ιδιώτης-ανάδοχος που τελικά θα επιλεγεί θα γίνει προμηθευτής της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος αντίστοιχος διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το 2006 και τελικά ματαιώθηκε, ενώ η ΔΕΗ δεν συμμετείχε στη διαδικασία, παρά το ότι υπήρχε ενδιαφέρον, συμμορφούμενη προς τις επιταγές της Ε.Ε.
************************
Η είδηση αυτή αφιερώνεται σε όλους τους ..."εύπιστους" που πίστεψαν ότι οι Μεγαλοεργολάβοι αποφάσισαν να γεμίσουν όλα τα βουνά μας ανεμογεννήτριες, τα ποτάμια μας φράγματα και τα λιβάδια μας φωτοβολταϊκά, γιατί κόπτονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου!



*Αισθανόμαστε πλήρως δικαιωμένοι που εδώ και καιρό τους χαρακτηρίζουμε: "Μεγαλοεργολάβους της Μαύρης Ανάπτυξης"! Και ειδικά τώρα που θα ασχοληθούν και με τον λιγνίτη, ο χαρακτηρισμός μας  θα κυριολεχτεί και ουσιαστικά και όχι μόνο μεταφορικά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: