1/6/10

Αποσιωπήσεις... «άνευ προηγουμένου» :

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!
Το κλειδί στην καμπάνια για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η φράση «άνευ προηγουμένου» (ή «unprecedented» αγγλιστί), που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Πάνω σε αυτή την έννοια της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη βασίζεται η «τρομολαγνεία» που λανσάρεται από διάφορους (και κυρίως από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) , σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η θέση χωρίς ανάλυση και συζήτηση.
Πρόσφατα αποκτήσαμε υπουργείο «Κλιματικής Αλλαγής». Ο τίτλος είναι από μόνος του «πονηρός». Η χρήση του τίτλου είναι μια πονηρή μανούβρα για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το αν υπάρχει πράγματι κλιματική αλλαγή. Προσέξτε επίσης πώς άλλαξε ο τίτλος, από το χιλιοειπωμένο «υπερθέρμανση του πλανήτη» στο πιο πονηρό και πασπαρτού «κλιματική αλλαγή».
Κανείς όμως δεν ρώτησε το εξής απλό: υπήρξε ποτέ εποχή στην ιστορία της Γης που το κλίμα δεν άλλαζε; Η αλλαγή είναι η... ουσία του κλίματος. Αν δεν υπήρχαν αλλαγές, δεν θα υπήρχε καν η λέξη κλίμα!
Η κινδυνολογία περί δήθεν «άνευ προηγουμένου» ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1979 και μετά, αμφισβητείται σήμερα από πολλούς επιστήμονες και από μελέτες διεθνώς, αν και δύσκολα «φιλοξενούνται» στα μεγάλα ΜΜΕ.
Μια τελείως πρόσφατη αναφέρει ότι «τεμάχια ελάτου που βρέθηκαν κάτω από τον παγετώνα Πιαντσιαμπέλα και τα οποία μετρήθηκαν με τη μέθοδο των ραδιοϊσοτόπων του άνθρακα, δείχνουν ότι φύτρωναν εκεί από το έτος 1040 μ.Χ. έως και 1280 μ.Χ. Από αυτά τα στοιχεία και τη γεωμορφολογία του εδάφους εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατά τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο η αλπική ζώνη στις Αλπεις ήταν 200 μέτρα πιο ψηλά από σήμερα, που αντιστοιχεί με θερμοκρασία κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ψηλή από σήμερα». Εν ολίγοις οι σημερινές θερμοκρασίες δεν είναι καθόλου «άνευ προηγουμένου».
Οι Γάλλοι οινοποιοί διατηρούν μια μακρά παράδοση καταγραφής στοιχείων για να ξέρουν τις καλές χρονιές του κρασιού. Στην περιοχή της Βουργουνδίας, μια από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, τα στοιχεία θερμοκρασιών καταγράφονται από ...το 1370!
Ο Γάλλος επιστήμονας Chuine και οι συνεργάτες του κατέγραψαν αυτές τις θερμοκρασίες από το 1370 μέχρι το 2003, σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Στα 633 χρόνια καταγραφής θερμοκρασιών φαίνεται ότι η περιοχή της Βουργουνδίας δεν υπερθερμάνθηκε, αλλά αντίθετα παρατηρείται μια μικρή μείωση της μέσης θερμοκρασίας. Το δε γράφημα των θερμοκρασιών δεν έχει καμία σχέση με το κατάπτυστο "μπαστούνι του χόκεϊ!" που χρησιμοποιείται από διάφορους, όπως ο Αλ Γκορ, για να μας φοβίσουν και να μας κάνουν να υποκύψουμε σε επιχειρηματικά και πολιτικά σχέδια που επενδύουν σε αυτόν τον φόβο!
Το γνωρίζατε;
Νικήτας Κυπρίδημος.
********
ΥΓ) σχόλια:
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων αποδέχεται ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιταχύνουν τις κλιματικές αλλαγές.
Όμως υπάρχουν και αρκετοί που διαφωνούν.
Ο βοτανολόγος Ντέιβιντ Μπέλαμι ήταν από τους κύριους ομιλητές σε πρόσφατο συνέδριο σκεπτικιστών στο Λονδίνο, όπου πολλοί υποστήριξαν ότι χρειάζονται λιγότερες κι όχι περισσότερες ρυθμίσεις στο θέμα των κλιματικών αλλαγών.
Ο Μπέλαμι υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στο κλίμα είναι ένα φυσικό φαινόμενο και η φύση μπορεί από μόνη της να αντεπεξέλθει.
Ο Ντέιβιντ Κινγκ, ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και ένας από τους ανθρώπους που έχουν προωθήσει το θέμα στη πολιτική ατζέντα, λέει ότι οι μεταξύ των σκεπτικιστών υπάρχουν αξιόπιστοι κλιματολόγοι αλλά και ορισμένοι άλλοι που μόνο κλιματολόγοι δεν είναι.
«Υπάρχει μια άλλη κατηγορία επιστημόνων που έχουν διαφορετικό αντικείμενο αλλά θεωρούν ότι μπορούν να εκφράζουν την άποψη τους χωρίς να εξετάζουν τα επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχει βέβαια και λόμπι που χρηματίζονται από διάφορους οργανισμούς και υποστηρίζουν ότι είτε οι κλιματικές αλλαγές δεν υπάρχουν είτε ότι μεγαλοποιούνται» λέει ο Ντέιβιντ Κινγκ.
Ο Μάιρον Έμπελ του Ινστιτούτου Ανταγωνισμού Επιχειρήσεων με έδρα στην Ουάσιγκτον έχει σπουδάσει φιλοσοφία και ιστορία.
Παρ΄ όλα αυτά θεωρείται ένας από τους σκεπτικιστές που υποστηρίζει ότι η υπερθέρμανση της Γης που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες είναι απλά ένας μύθος.
«Πρόκειται για υποθετικές και υπερβολικές αιτιάσεις, όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός ότι ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων της θάλασσας. Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει από την εποχή των παγετώνων και θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι την επόμενη εποχή των παγετώνων ή μέχρι να λιώσουν τελείως οι πάγοι. Είναι ένα πρόβλημα που έτσι και αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε. Όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ρυθμός της ανόδου της στάθμης των υδάτων αυξάνεται» λέει ο Μάιρον Έμπελ, ο οποίος αποδίδει ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης και στο «επιστημονικό κατεστημένο».
«Τα μέσα ενημέρωσης έχουν τους λόγους τους για να προκαλούν ανησυχία γιατί έτσι οι εφημερίδες πουλάνε περισσότερα φύλλα. Οι φόβοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις να διαθέσουν πακτωλό χρημάτων προς την έρευνα για τις κλιματικές αλλαγές - χρήματα που χρησιμοποιούνται αφειδώς από τους επιστήμονες και το κατεστημένο της επιστημονικής κοινότητας» λέει.
Υπάρχουν βέβαια και σκεπτικιστές που απορρίπτουν τη θεωρία των κλιματικών αλλαγών που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα για καθαρά επιστημονικούς λόγους.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απομόνωση μιας μικρής μεταβλητής όπως το διοξείδιο του άνθρακα σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και πολυσύνθετο φυσικό περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα.
Άλλοι επικρίνουν την μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κλιματολόγοι, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι οι ευεργετικές συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περισσότερες από τις αρνητικές.
Ο καθηγητής Henrik Svensmark, φυσικός του Δανικού Διαστημικού Κέντρου στην Κοπεγχάγη, υποστηρίζει οτι η πρόσφατη περίοδος θέρμανσης του πλανήτη προκλήθηκε απο την ηλιακή δραστηριότητα. 
Ο καθηγητής Nils-Axel Morner, γεωλόγος απο το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, υποστηρίζει  οτι τα αυξημένα επίπεδα της θάλασσας παρουσιάζονται υπερβολικά απο τους “κινδυνολόγους του κλίματος” με την χρήση μοντέλων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Προσθέτει ακόμη οτι στοιχεία απο παρατήρηση ιζημάτων σε λίμνες, ακτογραμμές και δέντρα δείχνουν οτι τα επίπεδα της θάλασσας έχουν παραμείνει σταθερά.
Ο καθηγητής Cliff Ollier, ακόμη ένας γεωλόγος απο το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας,υποστηρίζει επίσης οτι το περιβαλλοντολογικό λόμπι κάνει λάθος και στο θέμα των πάγων. Λέει χαρακτηριστικά οτι το λιώσιμο των πάγων οφείλεται στην γεωθερμική δραστηριότητα παρά στις παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες.
Ο Ian Plimer, καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, αυτοπροσδιορίζεται ως «σκεπτικιστής» για την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζει ότι το διοξείδιο του άνθρακα απο τα ηφαίστεια συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας πολύ περισσότερο απο ότι οι άνθρωποι ως μέρος την φυσικής λειτουργίας.
EΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ:
Η «ανθρωπογενής πλανητική υπερθέρμανση» είναι μόνο μια πλευρά του οικολογικού «ζητήματος» - Το πραγματικό οικολογικό ζήτημα είναι και παραμένει η καταστροφή που προκαλεί η "Ανθρώπινη Ανάπτυξη" στην "Οικολογική Ισορροπία του Πλανήτη"!
Διαβάστε επίσης και εδώ - και κρίνετε μόνοι σας: "CLIMA-GATE": η «σκοτεινή» πλευρά της υπερθέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: