22/8/11

Στα σκαριά ανατιμήσεις έως 400% στο Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών:

Απο το υστέρημα του Ελληνικού Λαού επιδοτούνται οι Μεγαλοεργολάβοι της "Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης"!
 
Σενάρια αυξήσεων στο τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς για τα επόμενα χρόνια.
 Το ειδικό τέλος ΑΠΕ καλύπτει το κόστος επιδότησης των παραγωγών αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων και διαμορφώνεται σήμερα σε 0,3 ευρώ/μεγαβατώρα το τετράμηνο. Σύμφωνα με τις προθέσεις της Κυβέρνησης , το εν λόγω τέλος θα αυξηθεί τόσο ώστε να καλύπτει τις υψηλές επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία  για τα φωτοβολταϊκά και  για τα αιολικά που αναμένεται να ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να ανέλθει από 0,3 ευρώ σε 1,5 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή να ανατιμηθεί κατά 400%.
Το ακριβές ποσοστό αύξησης καθώς και η ημερομηνία έναρξης ισχύος της θα εξαρτηθούν από τη μελέτη για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας- πρόκειται να παραδοθεί εντός των ημερών- όπου μεταξύ των άλλων θα αναφέρεται πόση ισχύ από ΑΠΕ έχει ανάγκη το σύστημά μας για την ενεργειακή ασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι σε τακτά διαστήματα και αναλόγως των μεγαβάτ ΑΠΕ που θα συνδέονται στο σύστημα θα αναπροσαρμόζεται και το ειδικό τέλος. Για όσα προαναφέρονται, πρόκειται να υποβάλει σχετική εισήγηση ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επ΄ αυτής, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης. 
Τι είναι το τέλος ΑΠΕ;  
Το Ειδικό Τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) έχει επιβληθεί από τον Ν.2773/99 (άρθρο 40),  το ύψος του προσδιορίζεται με Υπουργική Απόφαση μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και χρεώνεται σε όλους τους καταναλωτές με βάση το ύψος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν. Μέσω αυτού του τέλους εξασφαλίζεται  η αγορά της ακριβότερου κόστους  ενέργειας  που παράγουν οι ΑΠΕ σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, με εγγυημένη επιδοτούμενη τιμή απο τους "παραγωγούς" και μέσω συμβολαίων διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: