29/7/14

Εγκληματική ντροπολογία!

Τροπολογία με την οποία νομιμοποιούν τα αυθαίρετα κτίσματα της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική κατέθεσε η κυβέρνηση στο δασικό νομοσχέδιο.
Με ντροπολογία-αστραπή που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, πακέτο με το δασοκτόνο νομοσχέδιο, προωθείται από την "πίσω πόρτα" η ..."απλοποίηση" στη "διαδικασία αδειοδότησης, δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλεία και λατομεία για τις οριζόμενες χρήσεις". Μεταξύ άλλων στην ντροπολογία, προβλέπεται ότι «για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων στους ανωτέρω χώρους, δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμοδίου μηχανικού για την στατική επάρκεια αυτών, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων αρμόδιοι είναι οι Ελεγκτές Δόμησης». Όπως εξάλλου αναφέρεται στο κείμενο, με υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα καθ΄ ύψους υπέρβασης για την ανέγερση ιερών ναών εκτός ρυθμιστικού σχεδίου πόλεων και των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών. Ταυτόχρονα οι μνημονιακοί νομοθέτες-ντροπόλογοι εξαιρούν τις τουριστικές εγκαταστάσεις από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων υπό τις οριζόμενες (sic) προϋποθέσεις. Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι "οι μνημονευόμενες τουριστικές εγκαταστάσεις, εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων, κατασκευών εν γένει και αλλαγής χρήσης κτισμάτων και αυθαιρέτων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις".
H τροπολογία έχει προκαλέσει και την αντίδραση των κατοίκων στις Σκουριές, καθώς εκτιμούν ότι η διάταξη εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα της "Ελληνικός Χρυσός".
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν ένα μήνα περίπου, μετά από καταγγελίες κατοίκων της Χαλκιδικής και με την παράλληλη δημοσιοποίηση εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών αποκαλύφθηκε ότι οι εργασίες που γίνονται στις Σκουριές και ειδικότερα οι εργασίες εγκατάστασης ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου είναι ...χωρίς άδεια, δηλαδή το υπό κατασκευή εργοστάσιο είναι εντελώς αυθαίρετο.
Παρά τις καταγγελίες των κατοίκων ότι οι εντατικές εργασίες που πραγματοποιούνταν είναι παράνομες η εταιρεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς με συνέπεια την καθολική αποψίλωση της έκτασης και μια ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Όλες αυτές τις εργασίες, παρά το γεγονός ότι συνιστούσαν εργασίας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσπαθούσε να τις "χωρέσει" στην άδεια εγκατάστασης ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού που είχε πάρει καθώς δεν διέθετε ειδική άδεια δόμησης (να σημειωθεί ότι ο φάκελος με την μελέτη είχε επιστραφεί από την Αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον Ιούλιο του 2013 και από τότε δεν είχε υπάρξει κάποια αλλαγή στην απόφαση αυτή).
Την παρανομία αυτή και την απουσία άδειας έρχεται να νομιμοποιήσει η τροπολογία αυτή στο νομοσχέδιο με τα δάση αναφέροντας ότι η έγκριση εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού συνιστά αυτόματα έγκριση δόμησης. Ουσιαστικά η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες δόμησης χωρίς να πάρει την ειδική αυτή άδεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, οτιδήποτε αφορά ζητήματα δόμησης σε μεταλλευτικές δραστηριότητες θα εγκρίνεται πλέον από το ΥΠΕΚΑ και όχι από την αρμόδια πολεδομική υπηρεσία της περιοχής. Η κυβέρνηση αφαιρεί τις αρμοδιότητες από πολύ σημαντικές υπηρεσίες που έκαναν στο παρελθόν τους απαραίτητους ελέγχους στις περιβαλλοντικές μελέτες πριν εγκρίνουν άδειες και οι οποίες πλέον θα δίνονται απλόχερα στους καταπατητές δασικών εκτάσεων με μία απόφαση Υπουργού.
Η κυβέρνηση λύνει έτσι τα χέρια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και ότιδήποτε ήταν ως τώρα παράνομο το διορθώνει νομιμοποιώντας κάθε τύπου αυθαιρεσία που έχει γίνει και θα γίνει στο μέλλον. Παράλληλα ανοίγει τον δρόμο στους υπόλοιπους επίδοξους επενδυτές -καταπατητές δασών να αυθαιρετήσουν ελεύθερα στα δάση μετατρέποντας την αυθαιρεσία σε νομολογία!
Αξίζει να αναφερθεί το σημείο εκείνο της τροπολογίας όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται η νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων αυθαίρετων κτισμάτων στις Σκουριές:
"Για τα πρόχειρα καταλύματα εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών" σημειώνεται στην εν λόγω ντροπολογία.
"Πρόκειται για μία προκλητικά φωτογραφική τροπολογία που δείχνει καθαρά την Ελληνικός Χρυσός και βοηθά να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα δόμησης που αντιμετώπιζε σχετικά με το εργοστάσιο εμπλουτισμού. Με την τροπολογία αυτή νομιμοποιούνται επιπλέον όλες οι αυθαιρεσίες που έχουν ήδη γίνει από την ίδια. Έτσι εξηγείται ανέξελεγκτη στάση της εταιρείας και η κυνικότητά της απέναντι στις καταγγελίες των πολιτών", δηλώνει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη σχετικά με την τροπολογία αυτή και προσθέτει: "Φαίνεται ότι ήξερε εκ των προτέρων ότι ολα θα λυθούν με την νομολογία δώρο που της έκανε η κυβέρνηση. Αποδεικνύεται λοιπόν για ακόμη μία φορά ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατ`εντολή των επενδυτών σε κάθε επίπεδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: