14/6/14

Οι ιταλογερμανοί με τους ντόπιους συνεργάτες τους λεηλατούν το Κάβο Ντόρο!

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του μεγαλύτερου ίσως αιολικού πάρκου της χώρας στον Καφηρέα της Εύβοιας- τον γνωστό Κάβο Ντόρο, περιοχή που ως γνωστόν διαθέτει υψηλό αιολικό δυναμικό, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 170 Μεγαβάτ και που ανήκει στο κοινό σχήμα της Ιταλικής Enel με τον όμιλο Κοπελούζου
Το έργο έχει λάβει άδεια εγκατάστασης από το Δεκέμβριο του 2011, αλλά η κατάσταση στη χώρα μας δεν επέτρεπε την εξεύρεση χρηματοδότησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί πολλά από τα εμπόδια και έχει συμφωνηθεί με ξένες τράπεζες η χρηματοδότηση και συνεπώς η υλοποίηση του έργου.
Καταλυτικός παράγοντας φαίνεται ότι υπήρξε η συνεργασία με την Γερμανική εταιρεία Enercon που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για αιολικά πάρκα. Με την δέσμευση για προμήθεια Γερμανικού εξοπλισμού ενεργοποιήθηκε ο Γερμανικός Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Hermes, που θα «καλύψει» ασφαλιστικά τα σχετικά δάνεια. Η συνολική επένδυση φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ.
Η υλοποίηση της μεγάλης αυτής επένδυσης θεωρείται από την αγορά ως το εναρκτήριο λάκτισμα μιας νέας περιόδου κατά την οποία θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολλά ακόμα μεγάλα αιολικά έργα από τους ισχυρούς παίκτες του χώρου.
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, υπάρχουν σήμερα σε ώριμο ή πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης, αιολικά έργα συνολικής ισχύος 6.610 MW, εκ των οποίων 4200 MW διαθέτουν όρους σύνδεσης, 1623 MW διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και 787 MW διαθέτουν σύμβαση αγοραπωλησίας. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση πάνω από 10 δισ. ευρώ. 
Κι όσο για την βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό, ας αναρωτηθούμε τελικά πόσοι γερμανοί τουρίστες θα έρχονται στον Κάβο Ντόρο για να θαυμάσουν τις γερμανικές ανεμογεννήτριες


Δεν υπάρχουν σχόλια: